Beursbox

Hoe werkt bitcoin nu eigenlijk

 Gepubliceerd door op 4 november 2015 om 08:31
nov 042015
 

Beleggers die de hype rondom bitcoin de vorige keer gemist hebben zien nu mogelijk in de enorme stijging van de munt een reden om deze keer wel eens mee te doen. Maar wat is bitcoin nu eigenlijk? Wie verzon het, hoeveel zijn er, hoe ontstaan ze en hoe werkt het als je iets met bitcoins koopt?
April 2013 schreef ik er al eens een artikel over. U leest het hier
Lees daarna ook dit artikel even
Bitcoins ontstaan doordat computers een steeds moeilijk wordende berekening moeten maken. De eerste die dat lukt kan weer een setje bitcoins uitbrengen.
Dit heet mijnen en het mijnen was in het begin nog interessant, maar de berekeningen zijn ondertussen zo moeilijk geworden dat het mijnen van bitcoins op de huidige koers van bitcoins niet meer interessant is. Het kost simpelweg te veel energie om nu rendabel te zijn.
Er komen slechts 21 miljoen bitcoins. Meer kunnen er niet gemaakt worden.

bitcoin
Ondertussen weet ik dat er in ieder geval al 10.000 bitcoins definitief verloren zijn gegaan. Op een huidige koers van 355 euro per stuk is dat toch zonde van het geld. De eigenaren verloren hun code en daarmee zijn deze bitcoins onbereikbaar geworden.
Vroeger moest je een online wallet aanmaken. Nu zijn er aanbieders die dat voor je doen. Je moet natuurlijk wel zeker weten dat die aanbieder eerlijk is. Helaas is in het verleden wel gebleken dat het aantal bedriegers toenam met iedere dollar die de bitcoin koers omhoog ging. U kan dus maar niet zo maar ergens een rekening openen. Ik doe zelf zaken via deze veilige aanbieder.