Beursbox

Hervormingen in Amerikaanse pensioenwereld

 Gepubliceerd door op 15 juni 2015 om 07:55
jun 152015
 

Het grootste publieke pensioenfonds van De VS gaat de manier waarop ze haar geld door externe fondsbeheerders laat beheren fors aanpassen.
Belangrijkste aanpassing is de reductie van 212 fondsbeheerders naar ongeveer 100.
Ook wordt de hedgefund portefeuille afgestoten. Dat laatste niet zonder reden. De rendementen zijn onder de maat.
Het doel van de gehele operatie is vooral om de kosten te reduceren. Deze kosten lagen vijf jaar geleden op 0,48% van de portefeuille per jaar en zijn nu, voor de volgende ronde van aanpassingen, al terug naar 0,34%.
Op een totaal bedrag van 305 miljard dollar is dat al een slok op een borrel.
Het pensioenfonds belegt ook in Private Equity fondsen. Ook hier zal een enorme slag plaatsvinden. Van de 100 fondsen gaan ze terug naar hooguit 30. Heel wat PE fondsen zullen dus te maken krijgen met een forse uitstroom van geld. Dat moeten ze maar kunnen, ivm de verkoopbaarheid van hun bezittingen.
Het pensioenfonds gaat nu veel gerichter beleggen en met de lagere kosten wordt de kans op een hoger rendement ook weer iets groter. De vraag is of ook zo’n fonds niet beter in ETF’s kan gaan beleggen. Met een jaarlijks kostenpercentage van 0,1% liggen de kosten extreem laag. Wel moet het fonds een manager hebben die dan weer de keuze tussen de ETF’s maakt. Maar moet die fondsbeheerder dan verdienen op basis van het belegde vermogen? Waarom zou niet een redelijk betaalde werknemers dat kunnen? En doet deze het niet goed, dan vervang je deze door iemand die het beter weet te doen. Zo doen ze het nu ook, alleen nu kost iedere fondsbeheerder miljoenen… en blijven de netto rendementen ook achter.