Beursbox

Een luchtbel die gaat knappen

 Gepubliceerd door op 7 augustus 2015 om 07:46
aug 072015
 

James Turk kennen we van Goldmoney.com. Hij heeft ook een boek geschreven, namelijk “The Money Bubble”.
Volgens James Turk is de huidige Backwardition een teken dat de luchtbel verder dan ooit opgeblazen wordt. Backwardation zoals we die nu zien is uniek. In het verleden duurde zo’n situatie hooguit dagen.
Wat is backwardation? Het is het feit dat de spotprijs boven de future (toekomstige levering) ligt.
De spotprijs, die is lastig te beïnvloeden. Maar de futuresprijs, dat is een andere zaak. Met de grote en vooral in de goudmarkt erg dominante spelers in die markt is het ene uitgemaakte zaak dat de futures goudprijs sterk gemanipuleerd wordt.
Iedere markt wordt gemanipuleerd, dat is immers de kern van de handel, maar alleen als je extreem groot in een deelmarkt bent, kan je dit ook volhouden. De top 5 bullionbanks hebben de futuresmarkt vrijwel volledig onder controle en beheersen haar door het spelen met enorme shortposities.
Dat is dan ook één van de redenen dat het waanzin is om in die markt te gaan traden als particuliere handelaar. Immers ben je dan blind aan het handelen, want je hebt als kleine speler geen enkel zicht op wat de grote spelers willen… behalve dan dat ze op dit moment de goudprijs willen drukken.
James Turk is er van overtuigd dat goud weer een belangrijke rol gaat spelen in een toekomstig geldsysteem. In zijn ogen gaat de grootscheepse manipulatie mislopen EN zal men daarna terug willen naar geld met een onderliggende waarde.
Zelf ben ik het eens met het eerste deel. Ik denk dat de manipulatie van fiat geld uit gaat draaien op een economische ramp.
Geld dat we nu kennen zal dan snel minder waard worden.
Ik ben er echter van overtuigd dat bankiers en politici met een alternatieve munt gaan komen die PRECIES hetzelfde is opgezet als de huidige munt.
Immers geeft de opzet van de munten als euro en dollar de bankiers en politici hun macht. Overigens bankiers meer dan politici, maar dat zien de laatsten niet. Politici begrijpen immers de rol van geld niet, maar laten zich graag bij de neus nemen door bankiers met de belofte dat ze even Sinterklaas mogen spelen.
Wat ik wel met James eens ben, is het feit dat bij een ineenstorting van de huidige munten goud interessant kan worden.
Goud is in mijn oen een prima plek om spaargeld in aan te houden. Een betere plek dan euro’s in ieder geval, want de euro, dat kan ieder moment over zijn. (maar kan ook nog jaren doorsudderen… niemand die het zeker weet)
Zie hieronder het interview met James Turk