LADEN

Typ om te zoeken

De VS tegen Iran

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De VS tegen Iran

battlegroup, vs, oorlog

Zoals we weten, willen de haviken in de Amerikaanse regering een oorlog tegen Iran.
Ze denken dat ze dat land er wel onder kunnen krijgen.
Gezien het resultaat van een oorlogssimulatie zou ik daar toch anders over willen denken.
In 2002 deed de VS haar duurste militaire oefening tot op dat moment. Het was een Iran-achtige vijand tegen de VS.
Rood (Iran) tegen Blauw, de VS. De VS werkte daarbij met technieken die pas vijf jaar later gemeengoed zouden worden en waarmee ze nu nog werken.
Om een lang verhaal kort te maken, in 10 minuten was het over en lag de blauwe battlegroup inclusief een vliegdekschip op de bodem van de zee. Daarna werd de oefening aangepast, het vliegdekschip bleek een duikboot te zijn en kon weer boven water komen en de rode legers hadden ineens geen enkele mogelijkheid meer om op schepen of vliegtuigen te schieten. DAARNA kon het blauwe leger winnen.
Hoe was het mogelijk dat het rode leger aanvankelijk zo overtuigend won?

Nu, het ging er vanuit dat de blauwen de moderne communicatie middelen zouden verstoren. Die moderne middelen gebruikten ze dus niet. Ook wisten ze dat het blauwe leger een aanval van rood met wel 50 raketten tegelijk zou kunnen afslaan. Dus schoten ze met 100 raketten tegelijk. De roden gebruikten ook commerciële vissersschepen als zelfmoordschepen en ze hadden heel veel kleine rubberboten met daarop zelfmoordcommando’s en heel veel explosieven, zoals gebruikt in de haven van Oman. De blauwen werden letterlijk overspoeld met zo veel tegenstanders van zo veel kanten dat het gevecht eigenlijk in slechts tien minuten over was.
De blauwen waren compleet afhankelijk van techniek en waren niet in staat te reageren op scenario’s die ze niet voorzien hadden. De roden stonden onder het bevel van een 5 jaar eerder met pensioen gegane drie sterren generaal die bij de mariniers gediend had. Een man van de oude stempel. Een man die het karakter van de aanval van de blauwen voorzien had en die heel wat anders deed dan de blauwen gedacht hadden. Een man die de oefening enorm serieus nam en er geen showcase voor blauw van wilde maken.
Politici kregen nadien alleen de officiële uitslag te zien, de grote overwinning van de blauwen, waarbij de vernietiging van heel de moderne infrastructuur van de roden de grote prestatie was. Dat de roden die infrastructuur niet nodig hadden om de blauwen vernietigend te verslaan, dat werd nergens aangegeven.
De drie sterren generaal kreeg een spreekverbod opgelegd, hetgeen hij overigens negeerde. Daarna ging het officiële dossier de kluis in en daar ligt het nog. Het is nu staatsgeheim en zal pas over een jaar of veertig openbaar gemaakt worden.
De generaal heeft daarna nooit meer een overheidsopdracht gekregen.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *