LADEN

Typ om te zoeken

De VS ligt al jaren onder vuur (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De VS ligt al jaren onder vuur (Tom Lassing)

President Trump en zijn team willen de VS doen geloven dat het land al jaren onder zwaar economisch vuur ligt. Ze zijn heel zielig, want China steelt de banen en heeft de productie van de VS onder valse voorwendselen overgenomen.
Klikt leuk, maar het is niet waar.
Zelfs Trump laat zijn spullen vrijwel allemaal in China produceren. Hij huilt daarom krokodillen tranen. Die petjes met “Make America great again” worden allemaal in China geproduceerd. Ook zijn dochter laat al haar producten in lage lonen landen produceren.
Waarom?
Simpelweg omdat het daar veel goedkoper kan.
Dat heeft nooit veel met subsidies of dumping te maken gehad. Het heeft alles te maken met arbeidskosten en efficiënt zaken doen.
Net zoals in Europa in de jaren vijftig de mensen amper betaalt kregen voor hun zware arbeid, zo hebben Chinese arbeiders genoegen moeten nemen met een heel lage beloning voor keihard werken. Ze gingen er mee akkoord, omdat ze daarmee uit de ellendige armoede konden komen waar de communisten ze in hadden gebracht.
Amerikaanse ondernemers zagen de kansen op hogere winsten door hun productie naar het goedkope China over te hevelen. Daarmee werden ineens ook andere kosten lager, zoals bijvoorbeeld de steeds hogere kosten vanwege het vervuilde milieu.
Door smerige productie naar China over te brengen, kon men in eigen land ook mooi weer spelen richting duurzaamheid.
Het was allemaal niet duurzamer, maar de vervuiling vond voortaan in China en op zee (vervoer) plaats.
Er zijn echter grenzen aan hoe ver je de kosten omlaag kan brengen en daarbij neemt de onvrede bij een deel van de Amerikaanse bevolking toe omdat ze hun productiebanen zagen verdwijnen. Trump heeft perfect ingespeeld op die sentimenten. Hij was de enige politicus die deze grote groep aansprak met wat ze graag wilden horen.
Trump biedt hen óók geen oplossing, want de productiebanen terug naar de VS brengen kan niet als je de prijs voor producten niet fors wilt verhogen.
Alleen door importbelastingen te heffen en dus buitenlandse goederen in de VS via die weg fors duurder te maken, kan je proberen de kostprijs voor Chinese producten in de VS zo hoog te maken, dat Amerikaanse productie weer te overwegen valt. Daar wint de VS echter niet veel mee, want die eventuele Amerikaanse productie is dan op de wereldmarkt alsnog kansloos. Het kan dus alleen voor de eigen markt werken en dan moet de consument het maar kunnen en willen betalen.
Ik schreef al vaker, Trump is in zijn denk- en belevingswereld blijven steken in de tachtiger jaren. Al zijn oplossingen zijn oplossingen die toen actueel waren en toen al geprobeerd zijn. Ze werkten toen niet en ze werken nu niet. Het geluid resoneert echter bij een bepaalde belangrijke, maar tanende doelgroep in de VS.
Trump is vreselijk populair bij die doelgroep omdat het de BS is waarmee ze opgroeiden.
Het feit dat Amerika zo zielig is en slachtoffer is, is in feite datgene waarmee Reagan ook groot werd. Indertijd werkte de oplossing van Reagan politiek gezien. Reagan kreeg het communisme op de knieën en juist door toen de oplossing richting productie in China te kiezen en onbeperkte staatsschulden aan te gaan kon de VS haar economie ten koste van de communistische landen heropbouwen. De hoop die de voormalige productiemedewerkers in de VS hebben, is dat Trump ook zo’n wonder voor elkaar kan krijgen, maar dan door deze indertijd verloren productiebanen, en de vervuiling die er bij hoort, weer naar de VS te brengen. De kans daarop is echter reëel gezien vrijwel nihil. Jammer, maar helaas.
Importheffingen en dure productie naar de VS halen is en blijft inefficiënt. Daarmee verlies je het ten opzichte van de rest van de wereld.
De vraag is wanneer de VS dat in gaat zien. De VS is zichzelf met deze inefficiënte stappen verder op achterstand aan het zetten. De groei zit hem in sectoren die Trump nu uitkotst. Milieu, duurzame energie, software en robotisering. Daar zitten miljoenen banen in. Dat terwijl Trump gaat voor sectoren waar tienduizenden mensen actief in zijn of kunnen worden.

Zijn beleid is ook op dat vlak simpelweg stompzinnig, maar die sectoren bestonden nog niet in de tachtiger jaren en helaas, dat is wel de tijd waarin Trump nog altijd leeft.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *