Beursbox

De vraag naar olie (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 10 maart 2017 om 08:30
mrt 102017
 

We weten allemaal dat het tijdperk van olie over de helft van haar tijd is. Dat gezegd hebbende is het niet zo dat de vraag naar olie minder wordt. Zeker omdat in Azië landen nog altijd sterk in ontwikkeling zijn en er enorm veel mensen in die landen wonen, is de totale vraag naar olie nog altijd stijgende.
Men verbruikt simpelweg steeds meer energie en de makkelijkste energie is olie.
Ook na 2020 zal de vraag naar olie dus blijven toenemen terwijl de productie niet langer toeneemt of kan toenemen. Dat zal inhouden dat we na 2020 een enorme prijsstijging van olie gaan zien. Hou daar alvast maar rekening mee.
Wilt u dus voorkomen dat u na 2020 fors meer aan energie kwijt bent, dan zult u steeds meer van uw energie zelf moeten opwekken.
In feite zouden Nederland en België veel meer moeten kijken naar hoe ze hun toekomstige energiebehoefte kunnen realiseren. We hebben ooit vrijwel alle land ingezet om voedsel te regelen. Is het zo gek dan om ook enorme investeringen te doen in het opwekken van energie?
Als de rest van de wereld hongerig blijft naar olie, maar wij daar dan geen pijn meer van hebben, is dat dan ook niet enorm veel waard?

Naar mijn idee zouden we ook in Nederland en België veel meer landmassa en watermassa kunnen inzetten voor voornamelijk energie opwekking. Het is simpelweg een strategische keuze die je als samenleving moet maken. Technisch is het naar mijn idee nu mogelijk om vrijwel geheel op duurzame energie te gaan leven. We zouden bijvoorbeeld een deel van de Markerwaard kunnen inzetten voor water opslag. Als je dan weer energie nodig hebt, dan laat je het water weer uit het bekken wegstromen. Dat kan als een soort batterij voor Nederland worden.