Beursbox

De toekomst van de banken (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 25 mei 2016 om 07:25
mei 252016
 

De banken zoals we die nu kennen, met onze bankrekening en de kosten voor (zakelijke) en buitenlandse rekeningen zullen de komende jaren enorm gaan veranderen. De veranderingen komen voort vanuit ontwikkelingen in landen zoals bijvoorbeeld de Filipijnen, Indonesië en Thailand. Landen waar relatief weinig mensen reguliere bankrekeningen hebben, maar tegenwoordig hebben ze wel allemaal een facebook, Apple of Google account.
Grote kans dat die mensen helemaal nooit een reguliere bankrekening gaan openen en dat ze dus een geld account op basis van blockchain techniek zullen openen.
En dat zal zo bevallen door de lagere kosten, dat ook in andere landen deze rekeningen gemeengoed gaan worden.
Het is zelfs mogelijk dat over zeg 5 jaar de reguliere bankrekening de weg van de GSM en Fax is gegaan. Ook in West Europa.
De consumentenbanken kunnen de veranderingen simpelweg niet bijhouden.
Het is daarmee niet gezegd dat de banken hun machtspositie daarmee kwijtraken. Zolang we hetzelfde door hen verzonnen geld blijven gebruiken zullen ze de basis van hun macht houden. De geldstromen lopen dan echter veel minder via hun systemen. Dat is dan het grote verschil.
Overigens geldt hetzelfde voor de creditcard maatschappijen. Visa doet nu een K/W van 30. Beleggers waarderen dit bedrijf dus enorm hoog. Het is dan ook een sterk bedrijf, maar wel een bedrijf dat een onveilig en duur betaalsysteem heeft. Een systeem dat de kans loopt omver geblazen te worden door een veiliger en veel goedkoper systeem op basis van de blockchain technologie.
Ook hier kan wel eens een zware verstoring plaats gaan vinden die de markt in slechts enkele jaren compleet op haar kop zet. Ik zou zelf totaal geen aandelen Visa of American Express willen bezitten.
Die laatste aandelen heeft Warren Buffett wel. Ik ben het op dat vlak dus pertinent niet met hem eens.