Beursbox

De grootste leners ter wereld

 Gepubliceerd door op 3 juni 2015 om 07:27
jun 032015
 

De Zuid-Afrikanen lenen het meest. Misschien niet zo zeer de grootste bedragen, maar 86% van de Zuid-Afrikanen leende in 2014 geld. Slechts 12% deed dat van een bank of ander ‘officieel’ instituut. 71,2% leende van familie en vrienden en 18,4% leende van een informele privé geld uitlener. Slechts 9,2% leende geld om een huis te kunnen bemachtigen. 7,5% leende om een boerderij of een bedrijf te kunnen runnen.
Met hun 86% van de volwassen bevolking is Zuid-Afrika het land waar de meeste mensen geld leenden. Nummer twee is Iran, waar 80% geld leende. Kenya is derde op 79%.
Opvallend in de cijferbrij is het feit dat in de landen onder de Sahara maar liefst 12% al mobiel aan het betalen is. Wereldwijd is het percentage slechts 2%. Op dat vlak loopt Afrika dus flink voor op bijvoorbeeld Europa.
wereldwijd hebben 2 miljard mensen geen bankrekening. In Zuid-Afrika heeft 30% van de inwoners geen bankrekening.
In de periode 2011 tot en met 2014 nam het aantal mensen met een bankrekening wereldwijd toe met 700 miljoen. Bankieren is wereldwijd bezien dus nog altijd een groeimarkt. De groei in Afrika is echter vooral te vinden in mobiel bankieren. Dat is in die regio een veel makkelijker manier, zeker daar waar mensen in feite geen veilig huis hebben om hun spullen neer te leggen. Je administratie in je smartphone is dan veel praktischer.
Deze aanbieder heeft er net een stap in gemaakt.