LADEN

Typ om te zoeken

De financiële wereld huivert (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De financiële wereld huivert (Tom Lassing)

Het vertrek van ex Goldman Sachs topbankier Gary Cohn als topadviseur van president Trump wordt gezien als negatief voor de positie van de VS als handelsnatie. Het wordt ook gezien als negatief voor het economische beleid van Trump. Hij mist nu iemand met een berg ervaring en de beste connecties in zijn adviseursteam.
Het lijkt er op dat Trump het besluit om te komen tot importheffingen heeft genomen zonder het advies van Cohn in te winnen.
Geruchten gaan zelfs dat Trump zo boos was over andere onderwerpen, zoals het Rusland onderzoek dat steeds dichterbij hem komt, dat hij doelbewust en tot verrassing van iedereen deze importheffingen knuppel in het hoenderhok gooide.
Dat kan een belangrijke reden voor Cohn geweest zijn om dan maar ontslag te nemen, want als de president iets doet dat zo tegen al je adviezen in gaat, dan kan je maar beter de eer aan jezelf houden. Cohn had naar aanleiding van de importheffingen nog even een meeting georganiseerd waarbij Trump in gesprek zou komen met de topmensen van de staal en aluminium industrie in de VS. Trump had er geen oren naar en gaf aan er niets voor te voelen en liets de meeting afzeggen. Dat was uiteindelijk voor Cohn de druppel.
De vraag is nu dus van wie Trump voortaan nog adviezen krijgt. Zelfs Goldman Sachs haalt haar handen van Trump af en dat is wel echt een slecht teken. Goldman Sachs gaat altijd voor eigen gewin, en blijkbaar is met de belastingaanpassingen de buit binnen en zit er ook wat hen betreft weinig meer in het vat.
Op de beurs leken beleggers dezelfde mening toegedaan te zijn. Ook gisteren verloor de Dow Jones rond 20:00 uur onze tijd weer een procent aan waarde.
De beurzen hebben soms maar een heel klein duwtje nodig om overdreven hard te reageren. Was dit dat duwtje?
Vooraf is dat moeilijk te zeggen. Het zal er mede aan liggen welke vervolgstappen er nu komen. De markt is echter net een klein kind. Een keiharde beurscorrectie is dan geen onmogelijkheid, maar het kan ook en enorme rally worden. Dit soort berichten uit het Witte Huis laten de beurzen wel bewegen, maar het is onmogelijk te voorspellen in welke richting. Nadat het Witte Huis na 20:00 uur bekend maakte dat Canada en Mexico mogelijk nog even buiten de importtarieven verhoging zouden vallen, schoten de beursindices weer omhoog. Het kan dus vriezen en dooien.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *