Beursbox

De derde wereld is nu de Sjaak (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 21 november 2016 om 08:31
nov 212016
 

Je kan nu maar beter niet in een Derde Wereld land leven. Het gaat er naar mijn idee beroerd worden. De reden is het feit dat Amerika in 2017 veel protectionistischer gaat worden. We zien dat nu al terug in de huidige stijging van de dollar.
Amerika haalt haar geld terug naar huis.
En andersom ook. Saoedi-Arabië, China en ook Europa gaan hun investeringen vanuit de Derde Wereldlanden terug naar huis brengen. Het kind van de rekening zijn de derde wereld landen.
Europa moet van Trump immers meer aan defensie uitgeven. Het zal inhouden dat Europa dus meer gaat investeren in de (Amerikaanse) wapenindustrie en dus minder geld heeft voor beleggingen en hulp in derde wereldlanden.
Amerika gaat haar eigen bedrijven dwingen om meer in de VS te produceren, hetgeen ten koste zal gaan van banen in Europa, China en ook derde wereld landen.
Ondertussen is de dollarschuld van Derde wereldlanden al enorm. De stijgende dollar is voor hen een gigantisch probleem. De dollar blijft nog wel even stijgen en zeker als ze de dollarschulden gaan aflossen. Dat is namelijk nóg meer vraag naar dollars…
Daarbij wil Trump in de VS de infrastructuur aanpakken en up to date brengen. Daar is minstens 1 biljoen dollar voor nodig en mogelijk zelfs een veelvoud daarvan.
De vraag naar dollars zal enorm zijn en als gevolg daarvan zal de dollar meer waard worden en zal de rente flink gaan oplopen.
De oplopende rente is vooral ook een probleem voor de Amerikaanse overheid. Die zit namelijk wel heel diep in de schulden. Meer investeren is een hogere rente, maar die investeringen zouden dan hopelijk ook rendement opleveren door een betere productie van het bedrijfsleven. Dat zou dan weer meer belasting moeten opleveren, maar daarmee worden Amerikaanse producten nog duurder en ze worden nu al duurder door de fors duurdere dollar.
De vraag is natuurlijk hoe al die veranderingen gaan plaatsvinden zonder dat er paniek uitbreekt.
Als er ergens een dominosteen omvalt, wat valt er dan mee om?
Ik schreef vorige week al dat ik een Amerikaanse recessie verwacht. Het kan haast niet anders, tenzij er (ook) een monetaire reset komt. Echter heeft die reset ook ernstige gevolgen. Een enorme onrust is daar zeker één van de gevolgen van.