Beursbox

De banken wordt slag na slag toegebracht (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 7 september 2017 om 07:28
sep 072017
 

Tien jaar geleden deden we vrijwel alle financiële zaken nog via de reguliere banken. De bankencrisis bracht aan het licht dat de banken niet erg zorgvuldig met hun super machtige positie waren omgegaan. GEEN ENKEL bankproduct bleek vrij van fraude te zijn.
We betaalden veel te veel en we hadden niets in te brengen. Het was wel duidelijk dat er zaken zouden veranderen, maar banken zullen niet gedacht hebben dat het zo’n vlucht zou nemen…
En we zijn nog maar net begonnen!
Wat er nu gaande is, is dat jonge tech bedrijfjes zoals deze de meeste lucratieve producten van banken afsnoepen. Bijvoorbeeld buitenlandse betalingen. Banken vragen daar tot wel enkele tientjes per transactie voor. Jonge bedrijven maken nu toepassingen die het mogelijk maakt om voor een fractie van de kosten en soms zelfs (vrijwel) gratis geld naar het buitenland over te maken of daar op te nemen. Op dit moment zijn er slechts weinig consumenten die er gebruik van maken, maar wie structureel geld moet overmaken, die gaat zoeken naar goedkopere manieren. Moet je immers maandelijks een bedrag van 500 euro overmaken, dan kan je dat per keer tot wel 10% van het totale bedrag gaan kosten. Als je dat kan terugbrengen tot een kostenpost van jaarlijks in totaal 5 euro, dan ben je wel heel eigenwijs als je toch bij de bank blijft.
De banken zien nu dat al die gouden eieren waarop ze jaren hebben kunnen zitten nu steeds sneller verdwijnen. Denk eens al die honderdduizenden mensen van buitenlandse komaf die een deel van hun inkomen naar hun thuisland sturen. We praten over gigantische inkomsten voor de banken die nu opdrogen.
Het gaat nu zo hard dat het de vraag is of de gewone banken wel kunnen overleven. Immers moeten ze hun andere producten duurder gaan maken, willen ze de winst op peil houden. Zaken die nu nog niet interessant zijn voor kleine techbedrijfjes worden dan bij de hogere kosten die de banken in rekening brengen wel interessant voor de kleine techbedrijven en zonder de last van een kantorenset, of een enorm breed softwareprogramma kunnen die kleine aanbieders dan ook de laatste banktaken overnemen.
Persoonlijk kan ik niet wachten om de dure zakelijke bankrekeningen te dumpen en te vervangen door vrijwel gratis alternatieven bij nieuwe aanbieders.