Beursbox

Complete gekte bij Tilray (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 21 september 2018 om 07:15
sep 212018
 

Hoe kan dat toch, dat beleggers soms ineens in een soort van koopwoede komen waarbij ze bereid zijn iedere prijs te betalen om maar aandelen te krijgen?
Woensdag schoot de koers van wietproducten Tilray intraday 90% in waarde omhoog nadat op CNBC bekend werd dat ze legaal wiet mogen uitvoeren naar de VS.
Dat is mooi nieuws voor ze, maar als dat bekend is, dan ben je feitelijk al te laat.


Dat begrepen veel beleggers niet en ze kochten aandelen nadat het feit al bekend werd. Buy the rumour, sell the news. Het bezit van de zaak, is het einde van het vermaak.
Het zijn twee gezegdes die al heel lang bekend zijn.
Hoe kan je dat als belegger vergeten?
Tilray is in die zin een bijzonder bedrijf, dat het relatief weinig aandelen vrij verhandelbaar heeft. Daarnaast was er een short positie opgebouwd in de aandelen. Die combinatie maakte dat er beleggers waren die van mening waren dat ze tegen elke koers de aandelen moesten hebben. De koers ging in één beursdag van 175 naar 300 terug naar 155 om te sluiten op 178.
Er gingen 30 miljoen aandelen om, terwijl er maar 21 miljoen aandelen vrij verhandelbaar zijn. De meeste aandelen zijn namelijk in bezit van de oprichter van het bedrijf. Een man die in één dag zijn vermogen met miljarden tegelijk zag veranderen.
Het bericht waar het allemaal mee begon kunt u hier lezen