Beursbox

China is goed voor 40% van de goudmarkt (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 15 februari 2016 om 08:41
feb 152016
 

Officieel is de goudreserve van China de laatste jaren amper toegenomen. In de markt is er bijna niemand die de officiële cijfers van de centrale bank van China serieus neemt. Bloomberg onderzocht de waarschijnlijke hoeveelheid goud die de centrale bank in bezit had en kwam uit op 3500 ton. Niet lang daarna rapporteerde de Chinese centrale bank een bezit van slechts 1700 ton goud.

Waarom wil de Chinese overheid niet laten weten hoeveel ze al heeft en hoeveel ze opkoopt? Zouden ze de prijs zo lang mogelijk zo laag mogelijk houden? Is dat hun manier om de Amerikaanse banken te slim af te zijn?
Ondertussen gaat 40% van de totale wereldgoudproductie (ex Chinese productie) naar China en dat zou dan niet ook deels naar de centrale bank gaan?

goud
In 2010 importeerde China vanuit Hong Kong 100 ton aan goud.
In 2015 importeerde China via die weg maar liefst 1000 ton aan goud.
Buiten de vraag op de wereldmarkt is China ondertussen de grootste producent van goud en al dat zelf geproduceerde goud blijft in China.
Ontegenzeggelijk is het zo dat rijke Chinezen ook veel goud kopen. Ze waarderen de eigenschappen van goud. En niet alleen om het in de kluis te leggen. De vraag naar gouden sieraden is enorm in China.
Volgens haar eigen officiële cijfers heeft de centrale bank van China nu 1.778 ton goud in haar kluizen liggen. Volgens deze officiële cijfers is de Chinese centrale bank daarmee de op één na grootste centrale bank koper van goud in de wereld. Alleen Rusland koopt officieel het dubbele aan goud aan wat China zegt te kopen.
Ondertussen is de hoeveelheid cash die de centrale bank van China aanhoudt in 2015 met 500 miljard dollar afgenomen.
Ik denk dat hier geen toeval in het spel is en dat we hier een les kunnen leren. Als de centrale bank al liever minder cash en meer goud heeft, wat zou u dan moeten doen?

Zou u niet minstens een deel van uw spaargeld in goud moeten gaan aanhouden? Al was het maar om risico te spreiden? Risico op een val van de euro bijvoorbeeld? Kijkt u hier voor ’s werelds grootste aanbieder van een goudrekening waarmee u bijna wereldwijd geld kan opnemen vanaf uw goudvoorraad.