Beursbox

Blockchain kansen (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 16 oktober 2017 om 07:37
okt 162017
 

De techniek achter de bitcoin heet Blockchain en daar waar het uiteindelijk succes van bitcoin op termijn nog maar moet blijken, is de Blockchain een blijvertje.
De vraag is op dit moment echter welke sector het eerste de Blockchain volledig gaat omarmen. IBM heeft aangegeven dat ze op dit moment aan maar liefst 400 Blockchain projecten werkt. Deze projecten zijn te vinden in de financiƫle wereld, de transport sector, processen bij warenhuizen, en zo verder.
Hun nieuwste project gaat een luchtvaartsector project worden. Niet zozeer een project in vliegen, maar veel meer in de productie en handel van onderdelen.
Het is namelijk van groot belang dat de onderdelen ‘echt’ zijn. Namaak onderdelen zijn veel goedkoper en luchtvaartmaatschappijen die financieel krap zitten kunnen wel eens verleidt worden tot het inkopen van nep spul. Door blockchain in te zetten als een digitale bewaker. Deze kan namelijk veel effectiever zijn dan de controles die nu steekproefgewijs plaatsvinden. Nu komen vaak nagemaakte producten pas boven water als er een ongeluk gebeurt is en men onderdeel voor onderdeel afgaat om te zoeken naar de oorzaak van een crash.

Het feit dat een enorm bedrijf als IBM al 400 Blockchain projecten kent, geeft wel aan dat ze deze techniek serieus nemen. Zoals we al in ons Cryptorapport aangegeven hebben, is de Blockchain de belangrijke technologische doorbraak die de wereld gaat veranderen.
Hoewel we er niet vies van zijn om te verdienen aan de koersstijging (of daling) van bitcoin, is het maar de vraag of deze munt wel serieus een lange toekomst voor zicht heeft.