Beursbox

Bezit van de zaak, is einde van vermaak

 Gepubliceerd door op 14 september 2015 om 07:55
sep 142015
 

In de VS heeft een rechter bepaald dat er een pijpleiding mag komen van het Marcellus gasveld naar enkele metropolen.
Prachtig natuurlijk, maar de vraag is of het voor beleggers in Amerikaanse energie aandelen niet eerder een ramp is.
De energieprijs is in Amerika namelijk al te laag. Te laag voor veel aanbieders, die nu verliesgevend moeten produceren.
Ze moeten produceren, want ze zijn contractuele verplichtingen aangegaan. Ze produceren zich dus failliet.
En nu komt er een pijplijn die het allemaal nog efficiënter gaat maken.
Uiteraard zou dat gunstig moeten zijn, maar het maakt wel dat de energie er nóg goedkoper kan komen en nog makkelijker beschikbaar is.
Er is in de VS voor fossiele energie op dit moment geen enkele zeldzaamheidspremie meer. Iedereen verzuipt in de beschikbare energie.
Het is dan ook een utopie te denken dat Amerikanen nu dus zuiniger gaan leven. Maar tegelijkertijd is het voor beleggers in die sector een ramp.

oliepijpleiding
Alleen het bedrijf dat die pijpleiding mag leggen heeft even werk. Het vervoer door die pijpleiding zal straks ook met een minimale marge plaatsvinden. Immers is er nu energie in de vorm van olie en gas zat en nu komt het straks ook al heel efficiënt op de juiste plaats aan.
Voor de andere huidige vervoerders van energie een ramp. Ondertussen gaan de energiebedrijven alleen overstappen op een andere vervoerder als die veel goedkoper kan zijn. En dat goedkoop zijn van de pijpleiding gaat dus ten koste van de marge op die pijpleiding.
De pijplijn kan goedkoop leveren, maar men moet wel alle kosten terugverdienen die gemoeid zijn geweest met de aankoop van de gronden en het leggen van de pijp. Vergeet ook niet dat het proces om tot een vergunning te komen lang duurde en door hoge juridische kosten enorm kostbaar was.
In feite kan je stellen dat ze nu eindelijk de pijpleiding mogen leggen en blij mogen zijn als ze de investering ooit terug gaan verdienen.
Het is simpelweg te duur geworden om in de VS of in Europa dergelijke grote projecten nog te willen ontwikkelen. Eea was al in gang gezet toen energie nog duur was. Dan hou je onderweg niet op, maar ik schat zo in, dat als de initiatiefnemers er tegen kostprijs nu vanaf kunnen, ze die kans graag te baat nemen.
Laat u dus niet te snel verleiden tot een belegging in die hoek. Het bezit van de zaak is echt het einde van het vermaak.