Beursbox

Bevriezen van uw banktegoeden (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 1 augustus 2017 om 07:36
aug 012017
 

De EU is wetgeving aan het ontwikkelen waarbij het wettelijk wordt toegestaan om uw vermogen ‘vast’ te houden in de bank. Zodra een bank in het systeem in de problemen komt, kunnen alle banktegoeden van mogelijk alle banken bevroren worden.
Wat is de reden voor deze draconische voorgestelde maatregel?
Het gaat niet zo zeer om ons geld. Het is vooral ingegeven door het feit dat grote hedge funds bij de vorige crisis miljarden aan banktegoeden opnamen en daarmee heel het systeem in de knel brachten. Ondertussen probeerden ze er rijk van te worden door short te gaan op de bankaandelen die ze zelf onderuit probeerden te halen door al hun tegoed snel op te nemen.
In de kern is het dus geen slechtheid wat de EU wil, want ze willen nog slechtere partijen een halt toeroepen. Toch ben ik niet blij met de voorstellen.
Ik ga er echter niet tegen protesteren.
Hoef ik ook niet, want ik heb persoonlijk nog maar weinig geld bij de banken staan.
Dus wat mij betreft doen ze maar.
Ik vertrouw mijn geld al heel lang niet meer toe aan banken.
In mijn ogen ben je in feite met spaargeld op de bankspaarrekening mede schuldig aan de criminele activiteiten die de banken er mee uitvoeren. Je geeft met je spaargeld bij de banken de bank-criminelen het vermogen om hun criminele activiteiten uit te voeren. Het beste zou dus zijn om bij het naar buiten komen van weer een criminele activiteit van een bank ook de spaarders bij die bank aan te pakken… In de kern is dat dan ook wat de EU met die nieuwe wetgeving aan het doen is, want de klanten zijn de dupe van de maatregelen die de EU nu binnenkort gaat invoeren.
Ik ben het er niet mee eens, maar aan de andere kant is het gevolg wel een resultaat dat ik als oplossing zie. Namelijk minder spaargeld in de handen van banken brengen en ze daarmee een deel van hun criminele mogelijkheden te ontnemen.