Beursbox

Barrick Gold

 Gepubliceerd door op 19 november 2014 om 08:42
nov 192014
 

De grootste van alle mijnaandelen, althans, dat was het in ieder geval ooit. Eerlijk gezegd weet ik niet hoe het er nu voorstaat, maar gezien de neergang van heel de sector zal Barrick minstens nog één van de grootsten zijn. Ik weet wel dat ook dit bedrijf behoorlijke tegenslagen te verwerken heeft gehad.

Zo wilden ze de grootste goudmijn ooit gaan openen op de grens van Peru met Chili. Het leek fantastisch te worden. Het is uitgelopen op een ramp. Ook hun Equinox initiatief in Zambia werd tot nu toe weinig. Samen hebben ze in deze twee initiatieven 12 miljard dollar gestopt en er is nog geen dollar op terugverdiend.
Bij Equinox is het waarschijnlijk een total loss, terwijl Pascua Lama nog altijd een enorme toekomst zou kunnen krijgen.
Als deze Pascua Lama mijn ooit in productie komt, dan zal ze minstens 25 jaar produceren en een verwachte opbrengst in de eerste vijf jaar hebben van gemiddeld meer dan 800.000 ounces goud per jaar. Daarnaast zal er nog een opbrengst van 7 miljoen ounces zilver per jaar zijn, bezien over de eerste 5 jaar.
Na die tijd zal de productie afnemen, omdat de rijkste aders het eerste aangeboord zullen worden.
Maar… Dat is als deze mijn tot productie komt. Hoeveel miljard moet er nog in voor er ooit de eerste ounces uit de grond gaan komen?
Dat is nog altijd de vraag. Milieugroepen en lokale bewoners zijn sterk tegenstander van de activiteiten.
Ondertussen is in Zambia het Equinox initiatief een total loss omdat de regering van Zambia zo’n belastingverhoging wil doorvoeren dat de mijn niet rendabel kan worden geëxploiteerd. Hoe dwaas kan die regering zijn? Of is het juist de bedoeling de mijn in feite van Barrick af te nemen en het bedrijf weg te pesten zodat ze er 7,6 miljard dollar in investeerden en daarna kan de regering van Zambia de mijn om niet van ze over nemen?
Is een belegging in Barrick Gold te overwegen?
BeursAccent heeft er aandelen van. We hebben de gok genomen omdat het bedrijf niet voor niets de grootste (of één van de grootsten) is.
Maar helaas heeft de beurskoers ons tot op heden ongelijk gegeven. Gisteren was er echter wel een herstel van 6,5%.