Beursbox

Amerika wordt wakker (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 8 maart 2017 om 08:06
mrt 082017
 

De kans bestaat dat de Amerikaanse revolutie niet begon met Trump, maar dat ze begon dankzij Trump.
Amerikanen worden nu immers wakker en beginnen vooral de (republikeinse) senatoren het vuur aan de schenen te leggen. Het antwoord op bijvoorbeeld zorgverzekering van de republikeinen is dat je privé maar een spaarvermogen moet gaan aanleggen.

Dan kan je je zorgrekeningen zelf betalen. Ook krijg je in het voorstel van de republikeinen geen boete meer als je zelf besluit je niet te verzekeren. Dit zal de resterende verzekerden een nog hogere zorgrekening opleveren.
Ga zelf maar sparen, waarom zouden we als overheid iets moeten regelen?
In de rest van de ontwikkelde wereld is het de realiteit dat de overheid voor een betaalbaar zorgplan zorg draagt, Iedere inwoner is verplicht verzekerd. Amerikanen zijn nu eenmaal anders, daar is het veel minder geregeld.
Zelf sparen voor zorg is waanzin, gezien de enorme kosten die bijvoorbeeld een ziekenhuis opname al kunnen geven. Daar kan geen gewone burger tegenop sparen. Amerika is het enige ontwikkelde land ter wereld waar de bevolking niet standaard recht heeft op een volkszorgverzekering. De regeling zoals in Europa wordt gezien als socialisme en door dat te zeggen was het de republikeinen mogelijk om Obamacare een lege huls te houden waarbij je in feite geen keiharde verplichting had om mee te doen. Alleen zieken deden mee, en gezonden betaalden een lage boete om onverzekerd te mogen blijven. Dat gedrag gaat goed, tot je ziek wordt. Dan heb je een probleem. Maar dan is het te laat.
Heel het landelijke zorgsysteem kan werken als iedereen verplicht meeverzekerd is en de gezonden in feite dus betalen voor de zieken.
De bevolking van de VS begint nu eindelijk in te zien dat het zo werkt, nu tientallen miljoenen Amerikanen hun verzekering weer kwijt dreigen te raken. Dit wordt de eerste echte test voor de regering Trump en het ziet er niet best uit.
Het standaard republikeinse standpunt gaat Trump nu opbreken, net zoals het in feite elke republikeinse kandidaat kon opbreken.