Beursbox

500 euro biljetten (Tom Lassing)

 Gepubliceerd door op 19 mei 2016 om 07:08
mei 192016
 

Met het niet meer gaan printen van de 500 euro biljetten gaat de ECB in één klap een derde van het uitstaande papieren euro geld elimineren. De vraag mag gesteld worden of het écht om het tegengaan van crimineel geld gaat. Immers was er genoeg ervaring om te weten dat bijvoorbeeld voorheen de 1000 gulden biljetten ook weinig door consumenten gebruikt werden.

Ik heb er in mijn leven slechts een enkele keer één in bezit gehad. Vaak om daarna cash een auto, computer of bankstel mee te betalen. Ook van het duizend gulden biljet was bekend dat het dankbaar gebruikt werd om (veel) zwart geld in te bewaren.
Toch besloot de ECB om het 500 euro biljet uit te geven.
Wat is er veranderd tussen 2002 en 2016?
– Wat er veranderde, is de rol van de overheid.
Die overheid is tegenwoordig een alles controlerende entiteit geworden. Cash geld is ineens niet zo handig als je alles wilt controleren. Immers, met dat cash geld kan je transacties doen die onzichtbaar blijven. Dat was voor 2001 geen probleem, maar na 9/11 veranderde de instelling van de overheid.
Voor die tijd waren ze zich ook wel bewust van het criminele element rondom de 1000 gulden biljetten. Het werd min of meer gedoogd, omdat het wel geld was dat de economie rond ging. Het was ook goedkoop geld, immers het kost slechts een paar cent om een biljet te drukken en ‘ineens’ is dan zo’n stukje papier 500 euro waard. Wie of het dan oppakt is niet zo van belang, de economie is weer 500 euro rijker geworden.
Er werd door justitie wel op zwart geld gejaagd en gehandhaafd, maar niemand die er aan dacht het biljet af te schaffen. Het kwam economisch blijkbaar wel heel erg goed uit.
Nu gelden blijkbaar andere argumenten en kunnen de bankiers veel makkelijk geld scheppen door in een computer miljarden erbij te verzinnen. Die 500 euro biljetten zijn voor de bankiers in feite wisselgeld geworden en totaal oninteressant. En dus nu wél afschaffen…
In het verleden is dat patroon wel vaker voorgekomen. Wist u dat er ooit ook een 5 miljoen gulden biljet bestaan heeft…
Het 5.000.000 gulden biljet, dat is wel afgeschaft… Wie zal dat ooit gebruikt hebben? Ook het 100.000 euro biljet is er niet meer…

100000 euro biljet

Maar deze laatste was nooit officieel. Het was een stunt van Readers Digest.