maandag, oktober 01, 2007

 

Hagemeyer hoger op overname gerucht

Het gerucht gaat dat er via Merrill Lynch een bod op Hagemeyer gedaan zal worden van 4 euro per aandeel. Het aandeel sloot vrijdag ruim 11% hoger op 3,24. Zou dus het gerucht kloppen, dan zit er nog wat leuks in het vat. Er is echter geen enkele bevestiging van te krijgen. Hagemeyer zegt dat ze zelfstandig wil blijven en de andere marktpartijen die potentieel koper kunnen zijn, ontkennen of laten niets horen.
Boze tongen zouden dus kunnen beweren dat partijen die baat hebben bij meer handel en hogere koersen dit gerucht in de markt brengen om er zelf beter van te worden. Immers, wie is de originele bron van dit bericht? Is dit niet markt of koers manipulatie? Of is het voorkennis, waarbij er mogelijk enkelen rondlopen die meer weten en het niet helemaal stil wisten te houden?
Hoe dan ook, dit is weer zo'n geval van 'gokken'. Leuk en spannend, maar realiseer u gewoon dat het gokken is en verwar het niet met beleggen of sterken nog, met investeren.
Als u wilt gokken is daar niets mis mee, maar als u uw rendement van uw beleggingen berekend, dan moet u een rendement op gokjes daar niet in betrekken. Hou die maar apart en kijk na een jaar hoeveel het u opleverde. Of gokken dan nog steeds leuk is, dat mag betwijfeld worden.
Hoe leuk het immers ook is om te gokken, de kern is toch steeds weer dat degene die de mogelijkheid biedt, structureel de enige is die op termijn winst maakt.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


donderdag, september 27, 2007

 

Amerikaanse olievoorraden

Gisteren zijn de Amerikaanse olie voorraden weer gepubliceerd. Ik schreef al vaker, het is prima dat ze het bijhouden, maar het binnenlopen een extra supertanker heeft al direct een enorme impact op de voorraad.
De afgelopen weken zijn er mogelijk een paar extra supertankers binnengelopen. De voorraden ruwe olie namen in de week tot 21 september namelijk toe met 1,8 miljoen vaten tot 320 miljoen vaten. Analisten hadden een daling van zo'n 2 miljoen vaten verwacht. Ik weet niet hoeveel vaten er in een beetje supertanker gaan, maar daar kan het verschil dus al inzitten. Amerika mag volgens de afspraken maar een bepaalde hoeveelheid olie op voorraad hebben. Er is echter nooit een afspraak gemaakt over het aantal tankers dat onderweg mag zijn. Sommige tankers doen er twee weken over, andere maken dezelfde reis en doen er drie maanden over... Zo kan je dus ook de voorraad olie prima manipuleren.
De benzinevoorraden is moeilijker te manipuleren, daar die in Amerika zelf uit de olie geraffineerd worden. De voorraad nam afgelopen week met 532.000 vaten toe tot 191 miljoen vaten. Hier was juist een daling van een 300.000 vaten verwacht.
De voorraad Amerikaanse stookolie en diesel stegen met 1,5 miljoen vaten tot 137 miljoen vaten.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,


woensdag, september 26, 2007

 

Staking bij GM

In Amerika zijn medewerkers van General Motors (GM) aan het staken gegaan. Het kost de onderneming 100 miljoen dollar per dag. Naar verwachting is het bedrijf technisch failliet als ze de staking meer dan vier weken volhouden.

Het lijkt vooral te gaan om een ego machtstrijd tussen de vakbondsleider en de leiding van GM. Het aardige is nu dat een korte staking GM niet zo heel hard zou raken. Immers is dat goed voor de te grote voorraden die er nu zijn. Die onverkochte voorraden aan geproduceerde maar onverkochte auto's liggen nu als een donkere schaduw over de markt en bij een staking van een week is er dus weer één probleem minder. Nieuwe auto's kunnen dan vervolgens een betere prijs opleveren, want er is dan even geen 'voorraad' meer.
De vakbond is in enkele jaren tijd van 140.000 leden gezakt naar onder de 95.000 leden. Ze zitten dus dringend verlegen om een succes.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,


dinsdag, september 25, 2007

 

Fortis Claimemissie

Aandeelhouders Fortis krijgen de kans om per drie aandelen Fortis twee nieuwe aandelen Fortis voor 15 euro te kopen.
Deze mogelijkheid wordt per brief aan de aandeelhouders aangeboden. Meestal werkt het dan zo dat op de brief moet worden aangegeven hoeveel aandelen u dus maximaal op mag inschrijven.
De prijs per aandeel weet de aandeelhouder al, die is 15 euro per nieuw te claimen aandeel.
Nu is de prijs per aandeel Fortis op dit moment ongeveer 26 euro.
Iedereen die dus tegen 15 euro een nieuw aandeel koopt en kijkt naar de koers van 26 euro wil dus per eerst mogelijke datum van die nieuwe aandelen af. Dat is de reden dat ik gisteren schreef over het feit dat de koers van Fortis zal dalen. Het is daarnaast ook al logisch vanwege het feit dat er gewoon meer aandelen komen. De waarde van Fortis moet dus over meer aandelen verdeeld worden en al die nieuwe aandelen leveren maar 15 euro op. Dat houdt dus in dat het gemiddelde fors zal dalen en ook daarom zal de koers van Fortis dus fors omlaag gaan. Het 'cadeau' van Fortis wordt dus betaalt door de aandeelhouders. Die krijgen dus een korting uit eigen koekjesdoos. De reden dat Fortis zo'n hoge korting geeft is dat hiermee de aandeelhouders gedwongen worden om mee te doen, immers verlies je anders als aandeelhouder fors. Die je immers niet mee aan de claimemissie, dan heb je geen voordeel en dalen je aandelen die je hebt slechts.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,


maandag, september 24, 2007

 

Fortis cadeau doet koersen straks dalen

Een aandelen emissie moet Fortis meer dan 13 miljard euro gaan opbrengen. Er worden 896 miljoen aandelen uitgegeven tegen 15 euro per stuk. Fortis zet een vrij wanhopige zet door deze aandelen met een korting van 43% aan te bieden. Als deze emissie een succes wordt, dan nog heeft Fortis 10 miljard te weinig. Ze neemt daarom een lening bij Merill Lynch die ze gaat aflossen door enkele delen van ABNAMRO weer door te verkopen aan onder andere Capitalia. Verder kunnen dan ook onderdelen van Fortis zelf in de verkoop gedaan worden.
Daarnaast wil Fortis eventueel nog een obligatielening uitschrijven om het krediet bij Merill Lynch te vervangen.
Fortis is de enige van de vier beoogde overnemers die nog geen toestemming van Europa gekregen heeft. Heel deze show kan dus nog door Europa afgelast worden. Ik krijg steeds meer de indruk dat dát wel eens de beste weg zou kunnen zijn, al moet dan wel direct daarna de top van ABNAMRO vervangen worden.
Wat overigens het effect wordt van bijna 900 miljoen aandelen tegen 15 euro verkregen, laat zich raden. Heel wat beleggers zullen de stukken zo snel mogelijk tegen de huidige beurskoers proberen te verkopen, hetgeen niet lukt en de koers zal daarom door het aanbod van aandelen fors gaan dalen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,


vrijdag, september 21, 2007

 

Wetenschappelijk onderzoek naar Japanse Candles

Ik kreeg een vraag over het al dan niet bestaan van serieus wetenschappelijk onderzoek naar de succesratio's van de candles.
Een goede vraag, waarop ik het volgende antwoord heb gegeven:
- Zover ik weet is er geen echt onweerlegbaar wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
Wel heb ik op mijn site aangegeven welke globale ervaring beleggers met de patronen hebben.
Het punt is, stel dat er uit komt dat een patroon 61% betrouwbaar is en een ander patroon 62%...
Wat zegt het dan?
Kunt u er als belegger wat mee en constateert u, met uw kennis over de candles en uw manier van beleggen dat u er wat aan heeft?
Iedere belegger is anders en hoe graag we het ook willen voorkomen, we worden allemaal be?nvloed door sentiment, externe factoren en door angst en hebzucht.
Precies hetzelfde patroon zal bij u iedere volgende keer een andere reactie oproepen en zal u als mens een andere waarde aan toekennen.
Daarbij zal een 61% of 62% kan op succes u niets zeggen. Wat is daarbij succes? een cent stijging, 5% stijging, 10% stijging... over een dag, een week, een maand?
Wanneer is het dus een 'goed signaal' en wanneer niet, waar ligt de grens en hoe lang is een signaal geldig?
Ik vrees dat het dus ook vrijwel onmogelijk wordt er een wetenschappelijk onderzoek naar te doen omdat we het als beleggers niet eens zullen worden met de definitie van 'succes'.
www.japansecandles.nl


Tom Lassing

www.beursbox.nl

Labels: , , , , ,


woensdag, september 19, 2007

 

Profiteren van de beurs

Ik sta er soms echt versteld van, hoe beleggers het voor elkaar krijgen om een positie of tien te kopen en dan te constateren dat negen van die tien posities fors op verlies staan. Hoeveel pech kan je hebben?
Nu hoeft zo'n situatie helemaal niet ernstig te zijn, hoe zuur de situatie soms ook is. Als immers de belegger koos voor zeer laag gewaardeerde aandelen van extreem winstgevende bedrijven die na de aankoop nog verder daalden, dan is dat zuur, maar geen ramp. Dat komt wel weer goed.
Echter zie ik ook wel eens voorbeelden... en meer dan mij lief is, van portefeuilles vol met aandelen van bedrijven die geen winst maken, en die puur voor de gok zijn ingenomen. Het verhaal was prachtig en de analist was heel erg positief. Natuurlijk werd er wel bij gezegd dat er een hoog risico was, maar beleggers denken altijd dat het inhoudt dat er verloren wordt in andere hoog risico aandelen die anderen aanhouden. De wet van Murphy leert ons echter dat het zo te vaak niet werkt. Portefeuilles vol met kansrijke startups die geen winst en soms zelfs nog geen omzet maken, die zijn in feite gekkenwerk. Dat is dobbelen met de ogen dicht. Daarbij weet u niet wat er gegooid moet worden, u gooit en u laat een ander oplezen wat er ligt. Kortom, aan alle kanten onzekerheden en hoe gaat dat dan hoogstwaarschijnlijk uitpakken?
Ik weet het antwoord wel. Ik zie die mailtjes met vragen hoe nu verder.
Ook ik doe af en toe gokjes. Zie vandaag in de analyses het gokje in Hagemeyer. Bij mij is het echter een heel klein onderdeel van een grote kwalitatief hoogstaande portefeuille. Zo zou het bij u ook moeten zijn. Eerst kwaliteit, dan winst en dan pas gokken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,


maandag, september 17, 2007

 

Beurs broker Binck wil Alex

Het is nu geen geheim meer, Binck lonkt volledig publiekelijk naar Alex en wil maar al te graag de Rabobank dochter ten huwelijk vragen.
De Rabobank kan op die manier tegen een topkoers van de broker af komen. Weliswaar gelooft Binck nog altijd in het verhaal dat beleggers bereid blijven veel te veel geld per transactie te betalen, maar ik wijs de betalende abonnees op Global Energy newsletter toch uitdrukkelijk op een broker die handelen voor 1 dollar per transactie mogelijk maakt en hoe ontzettend veel rendement dat scheelt.
Als u per jaar 40 transacties in Amerikaanse aandelen doet, en met kopen en verkopen zit u snel aan dat aantal, dan scheelt het op jaarbasis 760 euro.
Wetende dat de professional service op dit moment vanwege de aanbieding slechts 349 euro per jaar kost, is het abonnement er al dubbel uit.
Als u 760 euro per jaar geen probleem vindt om extra uit te geven, dan mag u de professional service ook voor 1000 euro per jaar afnemen. Ik beloof dan dat ik 349 euro daarvan zal overmaken aan een goed doel. Ik denk toch niet dat er veel mensen zijn die zo gek zijn. Waarom zijn diezelfde beleggers dan echter wel bereid hetzelfde geld aan een rijke bank te schenken die niet zo'n enorm deel aan een goed doel schenkt?
Persoonlijk denk ik dat er altijd beleggers zo gek zullen zijn om de brokers en banken te spekken. Luiheid, gemakzucht of simpelweg angst voor verandering is een prachtige winstbrenger voor de banken en brokers. Toch zullen de dure banken en brokers het moeilijk krijgen als vooral de actieve beleggers het goedkoper gaan zoeken. Deze actiee beleggers/trader krijgen nu al kortingen en die kortingen zullen de aankomende tijd alleen maar groter worden. Wat mij betreft doet de Rabobank Alex snel van de hand. Nu is de hoofdprijs nog te vragen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,


vrijdag, september 14, 2007

 

Beleggen in beleggingsfondsen

Doen, of kan het beter?

Wat beleggers zich zelden afvragen is hoe duur het beleggen in beleggingsfondsen eigenlijk is.
Beleggers vinden een tips-beleggingsservice van 500 euro per jaar duur, maar als ze met 50.000 euro in beleggingsfondsen zitten, dan zeuren ze niet over 1% management fee per jaar.
Dat is slim gespeeld van banken, want de kosten die ze doorberekenen zijn heel slim verborgen.
Immers bent u er lang niet altijd met die 1% management fee. Daarnaast moet u ook instap EN uitstapkosten betalen en bestaat de kans dat het fonds nog verdere kosten in het rendement doorberekend. Daarbij zijn er ook nog fondsen die dan daarnaast ook nog eens een performance fee vragen.
Een onderzoek van enkele jaren geleden leerde ons dat fondsen indertijd gemiddeld 8% per jaar kosten.
Laat het zo zijn dat de kosten in de paar jaar erna gehalveerd zouden zijn, dan nog komen we uit op 4%.
Bij een bedrag van 50.000 euro is dat 2000 euro per jaar.

Voor u dus besluit om maar lekker makkelijk in een beleggingsfonds te stappen zou u toch eens moeten stilstaan bij al die verborgen kosten.

Het alternatief is een belegging tipservice nemen.
Dat kost dan ook meestal enkele honderden euro's per jaar en daarbij komt dan uw transactiekostenplaatje nog.
Dat lijkt dus snel duurder te zijn, maar het kan meevallen als u met een goedkope broker gaat werken.
Immers kan bij de goedkoopste al voor $1 per transactie in Amerikaanse aandelen gehandeld worden.

Doen die services het qua performance beter dan beleggingsfondsen?

Ik weet het niet.

Daar is nooit serieus onderzoek naar gedaan.


Wat ik echter wel weet is dat de services totale openheid over de geadviseerde posities geven. Dat terwijl uw belegging in een beleggingsfonds met enorme geheimzinnigheid omkleed is. Ook de rol van de uitgevende bank, die vaak zelf ook enorme posities in de markt heeft, blijft onduidelijk. Welke garantie is er dat de bank niet eigen aandelen dumpt in een fonds? Die fondsbeheerder kan heel makkelijk gemanipuleerd worden tot de aankoop van die stukken. Hij is immers in dienst van de bank en zal zijn broodheer niet snel afvallen.
Bij de belegging tipservices is er ook een risico. Namelijk de kans dat u te maken heeft met frontrunning. Bij services in Nederland en België gaat het meestal om zulke kleine initiatieven dat ze geen voordeel hebben zelfs al zouden ze zo stom zijn om dat te doen. Tenzij natuurlijk uw service in hele kleine fondsen aan het adviseren is. Het voordeel is echter, bij zo'n service ziet u precies wat ze doen. De posities zijn volkomen transparant, want u moet zelf de order doorgeven en u bepaalt dus uiteindelijk altijd zelf of u de tip ook gebruikt. Als ze structureel in fondsen adviseren die gemiddeld 50.000 stukjes per dag omzetten en u kijkt na hoe de omzetten de dagen voor het advies waren, dan weet u snel voldoende. Mijn ervaring is dat services van naam het risico niet willen lopen op dat soort schandalen. Bij beleggingen in grote fondsen is er totaal geen voordeel te behalen. De omzetten in die stukken zijn veel te groot.

Nu moet u bij dit alles weten; ik heb zelf een belegging tipservice. Ik preek dus voor eigen parochie. Toch denk ik dat de open opstelling van de service verlener, die echt al zijn posities open en bloot moet geven en er bijna altijd persoonlijk de naam aan hangt, een betere optie is dan de vrij anonieme, vaak zwaar overbetaalde, fondsbeheerder die slechts voor de benchmark volgt en zijn loon toch wel krijgt, hoe dramatisch slecht het allemaal ook verloopt.

Een mooi recent voorbeeld is een fonds waar ik nu zelf belegger/deelnemer ben.
Het ABNAMRO Transpacific Fund is vooral in Japan actief. Daar ik de Japanse beurs en markt zelf niet zo goed dacht te kunnen bespelen, ging ik dan toch maar aandelen in het beleggingsfonds kopen.
Vervolgens zien we een performance die diep droevig is. Zo droevig, dat ABNAMRO het fonds nu op laat gaan in een ander fonds. Hogere kosten voor mij als klant, maar dat is de prijs voor een nieuwe kans, nieuwe ronde.
Waarom deze dramatische stap van ABNAMRO? Ze zeggen zelf dat in het nieuwe fonds de beheerder meer vrijheid heeft.
Het zal allemaal wel, ik kan dat toch niet controleren. Blijkbaar mocht de eerdere fondsbeheerder niets en zat hij dus niets te doen in het achtbaan karretje op weg omlaag.
Dat is lekker geregeld door ABNAMRO.
Geen enkele indicatie welke aandelen in bezit zijn geweest en geen indicatie wat er nu zo mis ging.
Als klant heb ik me slechts te schikken in het feit dat de black box blijkbaar niet werkte en ik dus pech heb. Ik kan er niets van leren en ik moet maar hopen dat de bank iets geleerd heeft. De ABNAMRO heeft al tientallen jaren beleggingsfondsen dus je zou verwachten dat ze het kunstje toch al meester waren.
De fondsbeheerder krijgt een enorm loon en dan mag toch ook wel wat verwacht worden.

Blijkbaar niet.

Alles wordt afgeschermd. Onduidelijk blijft wat er mis ging.

Nu weet ik, het kan ook mis gaan bij services. Als het daar echter misgaat, dan kan de klant tenminste wel zien wat er mis ging. Je kan als klant dan ook besluiten dat je het niet eens bent met de visie van de service verlener en er op afwijken.
Die kans krijgt u niet bij een beleggingsfonds. De ingenomen posities blijven een zwaarbewaakt geheim. Alsof er fondsen zijn die ook graag in die omlaag denderende achtbaan willen zitten...

De conclusie is wat mij betreft, dat u uiteindelijk, alle pro's en contra's overwegende, beter af bent bij een belegging tipservice.
Ja, u moet dan zelf handelen, maar u houdt ook zelf de touwtjes in handen. Uw geld is blijkbaar maar bij één persoon veilig en die persoon, dat bent u zelf.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.globalenergynewsletter.nl

Labels: , , , , ,


 

Waar staat de beurs over vijftien jaar?

Als u zich als belegger die vraag stelt, dan is beleggen ineens een stuk makkelijker. Immers, de geschiedenis leert ons dat over een willekeurige periode van vijftien jaar de beurs vrijwel altijd hoger stond.
Als u dus al die dagelijkse koersbewegingen negeert en puur kijkt naar het hele grote plaatje, dan is wat u moet doen veel duidelijker.
Op dat moment wordt u veel duidelijker waarom Jack en ik u aanraden om te belegen in winstgevende bedrijven die laag gewaardeerd worden.
Als u die 'rust' in uw portefeuille brengt, dan is het niet belangrijk dat er ergens in Washinton iemand een griepje heeft, of Ben Bernanke zich een keertje op een vervelend moment in een speech verslikt. Nu is het letterlijk zo dat zulke kleine gebeurtenissen wereldwijd de beurzen hoger of lager kunnen zetten. Zottigheid, maar realiteit. Hoeveel analisten zeiden nog geen maand geleden niet dat het 'de' daling eindelijk was? We daalden 15%, maar wederom was het achteraf bezien toch weer niet de daling. Heel veel beleggers verkochten in augustus op het laagste punt. Het was pure angst waarom ze dat deden. GEN Insider abonnees kochten toen negen aandelen die gemiddeld konden worden. Ze staan nu allemaal op winst en de mooiste stond al meer dan 60% hoger in twee weken tijd.
Hoe we dat konden? Door te kijken naar waarde en niet naar de koers. Door te denken als een investeerder die er voor de lange termijn inzit en het speculeren op de korte termijn los te laten. Met dat speculeren wint u soms en verliest u vaker. Geloof me niet om mijn woord daar over. Kijk in uw portefeuille. 90% van de particuliere beleggers verliest geld, de kans dat u dus geld heeft laten liggen en ik gelijk heb, is helaas bijzonder groot.
Als u blijft doen wat u deed, dan blijft u krijgen wat u kreeg. Is dat voldoende?
www.globalenergynewsletter.nl of www.topaandelen.com


donderdag, september 13, 2007

 

Londense beurs niet meer in trek

De NASDAQ heeft een 31% belang in de Londonse beurs, maar het bleek onmogelijk om de overige aandelen te verkrijgen. Ze willen nu dus van hun aandelen af, maar terwijl er veel animo was toen ze hun 31% belang opbouwden, is er nu weinig animo om de stukken van ze over te nemen. De koers van LSE is is nog wel op peil, maar Nasdaq zou graag haar belang in één transactie willen overdragen. Er lijkt echter geen kandidaat voor de stukken meer te zijn. Medebieder Deutsche Börse heeft al aangegeven geen trek meer te hebben. Ook een potentiële Italiaanse overnemer, die al 10% bezit, wil nu van die 10% af. Ook die poging is door de LSE als vijandig beoordeeld en de Italianen geven het ook op.
Blijkbaar kan je dus best als over te nemen partij een vuist maken. Misschien een goed idee om de ABNAMRO top te laten kennismaken met de LSE top?
De LSE wil op zich wel overgenomen worden, maar niet tegen elke prijs. In feite zeggen ze, we willen niet overgenomen worden, tenzij je ons een bod doet dat we niet kunnen afslaan. Dat houdt in, een bod doen waarmee ze meer winst maken dan dat ze zouden doen als ze dit winstgevende bedrijf zelf blijven voortzetten.
Zo'n bod zat er niet in, dus geen enkel probleem, dan blijven ze hun winstgevende business zelf runnen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,


woensdag, september 12, 2007

 

Markt 'beleggingsobjecten' vrijwel weggevaagd

De markt in 'Beleggingsobjecten' is sinds januari 2006 toen door de AFM regulering werd ingevoerd vrijwel volledig weggevaagd. Het beleggen in teakhout, wijnen, vruchten etc. was tot januari 2006 een 'open' markt. Helaas is dat gepaard gegaan met de uitwassen die we in 'open' markten wel meer zien. Zo bleken teakhout verwachtingen heel erg onrealistisch en bleken wijnen als dure kwaliteitswijnen verkocht, terwijl dezelfde wijn voor een tiende van de prijs in de supermarkt te koop bleek. Vandaar dat de roep om regulering door de AFM beantwoordt werd met strenge regulering.
Die regulering heeft er nu zorg voor gedragen dat van de toenmalige 44 aanbieders er op dit moment nog slechts 3 met vergunning actief zijn. De rest kon niet aan de gewenste kwaliteitseisen voldoen, of werkte met zulke kleine marges, dat de enorme extra kosten of moeite vanwege de regulering niet meer op te brengen waren. Negen aanbieders wachten nog op een beslissing van de AFM.
Bij de eerste groep is het goed dat regulering de slechte producten uit de markt dreef. Bij de tweede groep kan het maar zo zijn dat goede initiatieven nu doodgeknuffeld zijn door over-regulering.
Overigens heeft Beursbox regelmatig waarschuwingen tegen beleggingsobjecten geplaatst. Wijn is om te drinken en teakhout is nooit als serieus beleggingsobject in overweging genomen.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


dinsdag, september 11, 2007

 

Philips scoort en wil dat blijven doen

Opvallend aan de presentatie van gisteren is het feit dat Philips na jaren van desinvesteringen nu weer structureel wil werken aan overnames. Recent werden al wat mooie overnames gedaan. Lumileds bijvoorbeeld is nu helemaal een Phlips onderneming geworden en is één van die nieuwe pijlers waarop Philips haar verlichting divisie aan het richten is. LED verlichting is milieuvriendelijk vanwege hoge lichtopbrengst tegen lage energiekosten. Het is slechts de vraag wanneer LED verlichting de huidige gloeilampen totaal gaat vervangen. Ook het overgenomen Color Kinetics is een speler die zich helemaal op LED verlichting richt.
Binnen het oude Philips worden nu enkele divisies samengevoegd zodat efficiënter gewerkt kan worden. Philips zal vooralsnog verder gaan met slechts drie divisies.
In Amerika geldt het aandeel Philips al als een interessante buitenlandse kans voor Amerikanen. Ze hebben dan het geluk ban de dalende dollar die bij een investering in Philips voor hen extra gunstig uitpakt.
In Yahoo staat Philips met een huidige K/W van 4,5 en een PEG ratio van 0,57. Daar klopt dan volgens Europese boekhoudregels niet veel van, want volgens de Nederlandse berekening is de K/W nu 18, maar in de lijstjes met interessante buitenlandse aandelen staat Philips tegenwoordig in Amerika dus heel vaak bovenin. Zoals het nu met de onderneming gaat en gezien hun enorme inzet richting de zeer kansrijke LED verlichting is het aandeel Philips fundamenteel zo gek nog niet.
Ik heb overigens op 4 september een heldere technische analyse gedaan, waarachter ik nog altijd sta. Kijk op de vernieuwde www.beursbox.nl site voor die analyse.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , , ,


 

KPN bod op aandelen Getronics

KPN heeft aangegeven hoe aandeelhouders Getronics hun aandelen kunnen aanmelden. KPN biedt 6,25 per aandeel Getronics. Aandeelhouders kunnen aanmelden van 12 september tot 12 oktober 15:00 uur.
Op 2 oktober zal er een buitengewone aandeelhoudersvergadering zijn waar nadere uitleg wordt gegeven.
KPN biedt ook op de uitstaande obligaties.
Alleen als meer dan 80% wordt aangemeld zal het bod gestand worden gedaan.
Daar er zeer waarschijnlijk geen andere partij is die een bod op Getronics zal doen, lijkt die 80% wel haalbaar te gaan worden. Toch lijkt het me slim om toch even de aandeelhoudersvergadering af te wachten. Ik zie daarbij niet in waarom aandeelhouders Getronics niet zouden wachten tot 11 oktober om te beslissen aan te melden of niet.
Wat als het bod niet gestand wordt gedaan?
In dat geval blijft Getronics zelfstandig en zal men heel snel naar een nieuwe directie moeten zoeken. Immers kan het dan niet zo zijn dat de huidige directie, die het bedrijf verkwanselde aan KPN, dan kan blijven zitten.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,


maandag, september 10, 2007

 

Besmette handel

Volgens AFM bestuurder Paul Koster is ongeveer een kwart van de handel in aandelen rondom bedrijven die met overname nieuws komen 'besmet'.
Voor die mededeling komt is al in de koers en omzet te zien dat er blijkbaar partijen zijn die 'meer' weten.
Op zich is het geen onbekend fenomeen. Immers is in Engeland ook zo'n percentage geconstateerd.
De vraag is nu wat of er met die conclusie wordt gedaan. Recent werd een dag handel in aandelen Spijker doorgestreept.
Het voordeel daarvan is dat je de voorkennis mensen straft en ze de winst afneemt. Het nadeel is dat de onschuldige koper of verkoper van de stukken zijn positie ineens teruggedraaid ziet worden. Bijzonder zuur als je 'toevallig' net een prachtige deal hebt gedaan.
Toch lijkt het doorhalen van de handel de meest succesvolle aanpak. Het vergt echter dat supersnel wordt ingegrepen bij afwijkingen. Als een er binnen een bedrijf wekenlang een lek is, dan kan de wekenlange handel met voorkennis niet meer via die weg afgestraft worden.
In feite staat de AFM in zo'n geval dan vrijwel met lege handen. De link tussen de handel in de aandelen en de weken later naar buiten komende persberichten is dan bijzonder moeilijk te bewijzen.
Particuliere beleggers maken zich vaak niet zo'n zorgen over dit fenomeen, maar in feite wordt ook u als belegger bestolen. Zo voelt het niet als de koers stijgt, maar als u die kennis ook had gehad, dan had u mogelijk uw handelen aangepast. Het is daarom een probleem dat ons allemaal aangaat.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


vrijdag, september 07, 2007

 

Mijn mooiste aandeel

Gisteren vroeg Jack Hoogland mij wat ik op dit moment mijn mooiste aandeel vond. Nu heb ik al twee aandelen die dit jaar al boven de 200% winst hebben gestaan, dus dat zijn in dat opzicht zeker mooie aandelen, maar die richting wil ik niet op. Dat is immers verleden tijd. Interessanter is te kijken naar de toekomst. De vraag is dus eigenlijk, welk aandeel is NU mijn meest interessante aandeel?
Ik had het met hem over de hype in Apple. Dat bedrijf heeft het voor elkaar gekregen om een ware hype te creëren rondom de Ipod en Iphone. Ik heb zelf een Ipod (gewonnen) maar zo bijzonder is zo'n ding niet. Het kan minder dan een MP3 speler die driekwart goedkoper is.
Beleggers in Apple aandelen zijn echter heel tevreden beleggers. De koers is door de hype in de Apple producten werkelijk omhoog geschoten. in vijf jaar tijd is het aandeel meer dan 15x keer meer waard geworden.
Echter, ook dat alles is verleden tijd. De koers van Apple gaat niet waarschijnlijk nog eens 15x in prijs stijgen de aankomende 5 jaar.
We moeten vooruit kijken. Wat zou de volgende hype kunnen worden en hoe kunnen we er als beleggers van profiteren?
Ik denk dat ik het gevonden heb. Ik denk namelijk dat 'zonne-energie' serieus naar de consument gebracht gaat worden in de aankomende jaren. Al die leuke dingen als de Ipod en Iphone maar ook andere MP3 spelers, PDA's en GSM's werken op stroom en stroom is al flink duurder geworden. Als je met een jas met vouwbare zonne energie panalen er in verwerkt loopt, dan raakt je mp3 speler of gsm nooit meer leeg.
Opladen in het stopcontact? Waarom niet een oplader in de vensterbank, of mooier nog, opladen aan het standaard zonnepaneel dat ook gebruikt wordt voor andere zaken, zoals het opladen van de hybride auto en het bieden van gratis energie in huis? Zonne-energie in auto's, op scholen en zoals gezegd, in jassen en tassen.
Naar mijn idee komt er een revolutie op dat gebied en ik heb een bedrijf gevonden dat in deze sector al een revolutie ontketend heeft. Naar verwachting wordt al in 2008 rond de twee miljard dollar omzet geboekt. Het is dus pertinent geen startend bedrijfje. Ze maken nu al winst en groeien al jarenlang gemiddeld 100% per jaar.
Dat is de toekomst, daar zet ik op in. Dit is dus wat mij betreft mijn leukste aandeel op dit moment. Ik heb gisteren weer wat bijgekocht en sta nu op 3% verlies. Daar kijk ik dus even niet naar bij de bepaling van 'het leukste aandeel'. Neem nu een abonnement op de Global Energy Newsletter en ik stuur u de gegevens over dit bedrijf toe.


Tom Lassing

Labels: , , , , , ,


donderdag, september 06, 2007

 

AFM-studie: schonere en beter ge?nformeerde markt door richtlijn Marktmisbruik

Invoering van de richtlijn Marktmisbruik heeft in Nederland geleid tot een schonere en beter ge?nformeerde markt. Er is minder speculatie voor het bekend worden van koersgevoelige informatie en de hoeveelheid informatie in de markt is toegenomen. Vooral voor het bekend worden van nieuws over fusies en overnames is de handel significant schoner geworden. Dit blijkt uit een kwantitatief evaluatieonderzoek door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar het effect van de richtlijn Marktmisbruik op rendementen en volumes van aandelenhandel in Amsterdam. Het Engelstalige rapport, met een uitgebreide Nederlandse publiekssamenvatting, is vandaag gepresenteerd.
- Het is een vreemde zaak dat de Nederlandse beurswaakhond een onderzoek in de Nederlandse markt doet en vervolgens in het Engels gaat publiceren.
Daarbij gaat de AFM voorbij een het feit dat men zelfs schrijvers van columns en schrijvers die in forums reacties schrijven nu lastig valt met heel veel regels en nu net doet alsof heel de regeling een succes is. Wist u dat iedere schrijver die iets zegt over een beursgenoteerde onderneming nu daarbij duidelijk moet maken hoe of hij/zij betaald wordt voor dat stukje tekst en moet aangeven welke marktpositie ten opzichte van het artikel wordt ingenomen. Strikt genomen kunt u ergens op Internet in een forum een column over de ABNAMRO fusie schrijven en moet u om de wet niet te overtreden, daarbij meer regels disclaimer plaatsen dan heel uw stukje in het forum groot is. Nu doet niemand dat, maar de regeling stelt wel dat het eigenlijk zou moeten. Het is zelfs zo dat officieel iedereen die dan weer op het stukje reageert en er iets inzet over 'kopen of verkopen' dan ook volledige openheid moet geven over eigen marktpositie.
Nu heeft de AFM al aangegeven dat alleen wordt ingegrepen als misbruik vermoed wordt, maar wanneer is dat het geval en welke schrijvers zijn op zo'n moment dan verdacht? Waarom een regeling invoeren als je haar niet handhaaft? Dan is de regel toch een farce, of ze is een regeling die alleen uit de kast getrokken wordt als het de AFM uitkomt. Ondertussen zijn er nu tienduizenden personen die de wet overtreden en als het de AFM uitkomt een keer aangepakt kunnen worden. Dat vraagt om ooit een vreselijk probleem.
Het is goed dat de grote marktpartijen nu iets duidelijker moeten zijn, maar als we puur naar die regeling kijken, dan is ze veel te ruim opgezet en schiet ze haar uiteindelijke doel lichtjaren voorbij.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,


woensdag, september 05, 2007

 

De AEX heeft vandaag wat te vieren

Het is namelijk vandaag precies 7 jaar geleden dat we de all time high bereikten op 703,18.
We kunnen niet zeggen dat we zeven magere jaren hebben gekend, want hoewel de AEX nu nog slechts op 530 staat, is het na maart 2003 heel erg goed gegaan. Immers zagen we een bodem rond de 220 en vanaf dat punt gezien is nu op 530 staan al een fantastische periode.
Ganntrader wil nu die verjaardag van de alltime high van de AEX vieren met een aanbieding die alleen vandaag geldig is:
Een combinatie abonnement op GannTrader Market Analysis en GannTrader Market Analysis tot 1 januari 2008 voor slechts 99 Euro ruim 30% korting.
Tevens ontvangt u 3 waardevolle bonussen. Uitgebreide handleiding met illustraties van Elliott Wave Principe t.w.v. 20 Euro,is het Ebook 'Elliott en Fibonacci toepassingen' t.w.v. 29 euro en de 28 trading regels van Gann
SPECIALE BONUS alleen bij inschrijving voor 8 september 2007: gratis een waardevol ebook over toepassing van Gann technieken. Gerald Marisch - The W.D. Gann Method Of Trading (210 pagina’s)


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , ,


dinsdag, september 04, 2007

 

Stork overname behoorlijke klucht

Stork mocht niet uit elkaar getrokken worden door een overnemer, dat was de voornaamste reden dat de directie van Stork geen heil zag in het eerste bod dat op de onderneming werd gedaan. Immers gaven de bieders te kennen dat ze beoogden een extra aandeelhouders waarde te creëren door de uiteenrafeling van het concern Stork.
Gelukkig werd Candover gevonden, die wel boterzachte afspraken wilde maken over het bijeenhouden van de verschillende onderdelen.
Wat echter ook duidelijk werd, was dat bij Candover de vergoedingen voor de directie leden in privé wat hoger zouden kunnen liggen. Zo zou de topman van Stork er ongeveer 15 miljoen aan over gaan houden als Candover de tent over zou nemen.
Helaas voor de directie, het IJslandse LME weigert mee te spelen. Het heeft nu een 43% belang in Stork opgebouwd en lijkt daarmee de beste papieren te hebben om als eerste de 51% te gaan bereiken. LME heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het haar alleen om de food divisie gaat, de rest van Stork kan wat haar betreft naar de maan afgeschoten worden.
Al met al lijkt het er sterk op dat de directie van Stork is gaan zwemmen met haaien en hoewel ze er privé financieel zo wie zo niet slechter van worden, denk ik niet dat ze nog veel kerstkaarten van medewerkers gaan krijgen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,


 

Is het afgestrafte Duitse IKB nu koopwaardig?

Ik kreeg gisteren van Remco Rood een analyse toegestuurd die heel interessant is.
U krijgt van mij hier het tweede deel te lezen, omdat dit deel goed aangeeft waar Remco naar gekeken heeft en welke risico's hij inschat.
Remco heeft overigens zelf GEEN positie in het onderstaande verhaal ingenomen.
Op de beurs in Frankfurt wordt het financiële aandeel IKB verhandeld. IKB noteerde gedurende de maand Juli rond de € 30. In juli werd bekend dat er nogal wat lijken in de kast lagen i.v.m. slechte leningen (o.a. subprime market USA). Het aandeel stortte toen in met als dieptepunt € 10 op 1 augustus. Afgelopen Vrijdag sloot het op 14.
Ik heb het persbericht van IKB van vanochtend nog eens goed gelezen en kom tot de conclusie dat het Eigen Vermogen (EV) per aandeel zoals mijn broker (Alex) het vermeldt mogelijk niet correct is. In dat geval zou de 130% ratio EV/koers dus niet kloppen.
Blijft het feit dat het aandeel wel heel erg afgestraft werd en ook al moet je ‘wat’ van het EV aftrekken (laten we die 700 mio verlies maar nemen...) dan blijft er nog steeds 700 mio EV over en ligt de ratio nog steeds rond de 50%. Overigens geloof ik niet dat je die volle 700 mio van het EV moet aftrekken maar eerder 400 mio. In dat geval blijft er nog 1 miljard over en dat geeft een EV per aandeel van 11.36 ofwel een ratio van 81%. Still not bad….
Dan even naar de technische kant van het verhaal:
Op de weekgrafiek sloten we afgelopen week boven de belangrijke 5MA nadat de prijs daar doorheen prikte en het feit dat de prijs erboven sloot geeft extra waarde aan die 5MA steun. Deze week ligt die 5MA op 13.78 en daar zijn we vandaag weer doorheen geprikt maar (nog) niet onder gesloten (de week is nog niet voorbij).
Op de daggrafiek zien we de o zo belangrijke 20MA op 13.89 liggen en het slot van vandaag op 13.85 is niet zo duidelijk daaronder dat ik die 20MA als verloren beschouw. De 5MA op daggrafiek bleef, ondanks een aanval, gespaard en deze lag vandaag op 13.77
Ten slotte de 3-hoek waar ik vanochtend over repte: indien je vanaf de low op 1 augustus via de lows van 29-30-31 augustus en lijn trekt en vanaf de high van 23 augustus via de high van 30 augustus dan vind je hier de 3-hoek. Vandaag lagen de waardes van die lijnen op respectievelijk 13.64 en 14.12 terwijl ze morgen op respectievelijk 13.80 en 14.05 liggen. Morgen zou dan dus toch D-day moeten zijn…
Een kritische kijk zou bij je kunnen oproepen dat het huidige patroon een ‘bear flag’ is maar als je daar consequent in door zou redeneren, moet je tot de conclusie komen dat de koers naar ongeveer min 5 zou moeten….
Remco's conclusie: kopen met een eerste Stoploss op 13.50 End Of Day en op 12 intraday.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


maandag, september 03, 2007

 

Na de aanslagen van 11 september verloor de AEX 30%

In Effect nummer 18 van de Vereniging van Effectenbezitters las ik gisteren deze bewering. Daar lijkt niets mis mee te zijn, want in september 2001 verloren we inderdaad 30% aan beurswaarde.
Het probleem is echter dat we NA de aanslagen geen 30% verloren, maar echt maximaal 'slechts' 16,55%.
Hoe is het dan toch mogelijk dat zo'n vergissing wordt gemaakt?
Het probleem is in feite dat de aanslagen te laat kwamen. Die kwamen achteraf bezien pas halverwege de daling van de beurs en feitelijk op was normaal gesproken de bodem van de daling zou zijn geworden.
Veel beleggers rekenen daarom na al die jaren wat ruimer en geven de aanslagplegers meer krediet dan ze verdienen. Het feit is echter dat we dus al bijna 15% lager stonden toen de aanslagen plaatsvonden en we NA de aanslagen 'slechts' maximaal 16,55% verloren en dus niet een veel extremere 30%.
Die aanslagen stelden op de beurs dus niet zo veel voor. Immers afgelopen augustus daalden we ook 15%.
Big deal.
Voor de aanslagen waren we ook al 15% kwijt. We doen dus wel zo dramatisch over die aanslagen en die hebben ook wel een impact op ons leven gehad, maar ze hadden geen dramatische impact op de beurs. Ik heb de VEB een artikel gestuurd en gevraagd de bewering in hun blad te rectificeren.

Binnen een maand na de aanslagen hadden we de daling naar aanleiding van de aanslagen alweer ingelopen. Het klinkt nu verbluffend, maar op de beurs stelden de aanslagen niets voor.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,


 

Alsnog Franse energie fusie

Gaz de France en Suez lijken alsnog tot een fusie te kunnen komen. Er is de Franse regering veel aan gelegen dat de fusie alsnog komt, omdat daarmee de gezamenlijke onderneming zo groot wordt dat een buitenlandse overname vrijwel onmogelijk wordt. Zo houdt de Franse staat haar energie huishouding in Franse handen.
De fusie komt niet zonder slag of stoot. Zo moet Suez de zeer interessante 'water en milieutak' afstoten of een fusie tussen gelijken te creëren.
Juist deze afstoting maakt het nieuwe bedrijf een stuk minder interessant. Het is nu vooral interessant wie er met de waterbezittingen van door gaat. Deze zijn zo'n 20 miljard waard en op zich al zo groot dat er al een fantastisch apart bedrijf van gemaakt zou kunnen worden.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


vrijdag, augustus 31, 2007

 

Beleggers moeten niet kortzichtig zijn!

Ze moeten ook niet van kwartaalcijfers naar kwartaalcijfers het bedrijf beoordelen.
Ze moeten vooral de lange termijn in de gaten houden en niet bij iedere scheet de aandelen dumpen.
Geen uitspraken van mij, maar in meerdere aandeelhoudersvergaderingen wordt een boodschap als deze, maar dan in net iets andere bewoordingen, door de directieleden uitgesproken.
Nu is het vreemde echter, dan dit vooral gedaan wordt door ondernemers die vervolgens bij de cijferpresentatie geen verwachting voor de toekomst kunnen of willen afgeven. Mijn indruk en ervaring bij dit soort zaken is dat 'hoe harder iemand iets roept, des te meer kan je er van op aan, dat deze persoon zelf zo bezig is. Alsof ze zichzelf graag willen horen om zichzelf daarmee moed en vertrouwen in te spreken.
Des te harder iemand roept dat hij een lange termijn verwachting van anderen verwacht, des te zekerder kan je er van zijn dat deze persoon dit van zichzelf ook verwacht, maar niet heeft.
Hoewel CEO's enorm veel geld verdienen staan ze als mensen dichter bij de apen dan de meeste 'gewone' stervelingen. Ze hebben misschien wel doorgestudeerd, maar hun vele geld maakt dat ze denken dat ze intelligenter zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Ze maken daarom makkelijker fouten die anderen, die wel na moeten denken voor ze bijvoorbeeld geld kunnen uitgeven, niet maken. U ziet, mijn achting voor de duurbetaalde CEO's en andere topmannen is niet hoog. Ik zie ze daarvoor teveel domme dingen doen en teveel met hun ego denken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


woensdag, augustus 29, 2007

 

De beurs daalt weer, wat te doen?

In mijn ogen hangt het er vanaf hoe u in de markt zit. Als u 'gewoon' maar wat in uw ogen kansrijke aandelen gekocht heeft, dan lijkt het de meest verstandige weg om snel afscheid te nemen.
Als u echter heel bewust zeer hoog kwalitatieve aandelen tegen een lage waardering gekocht heeft, dan is afscheid nemen puur voor trading te overwegen, maar lijkt vasthouden vaak de beste weg te zijn. Het herstel komt immers vaak buiten beursuren en het zou zonde zijn om de juiste aandelen te hebben en puur voor een snelle extra winst, of uit angst die mooie aandelen gedag te zeggen en vervolgens zien dat de beurskoersen stijgen, maar u er geen winst van heeft.
Uiteraard geldt bij dit alles ook uw beleggingshorizon. Als u iedere dag winst wil, dan moet u heel actief handelen. Als u over 12 maanden of langer winst wilt zien, dan kunt u het veel rustiger aan doen. Het klinkt wel leuk om de dalingen te missen, maar ook afgelopen week bleek het maar weer eens dat snel eruit ook wel eens heel vervelend kan uitpakken.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


 

Er moet een crash komen

Althans, dat hoopt of verwacht een enkele belegger die in de september serie voor 1 miljard dollar (!) aan put opties op de Dow Jones Eurostoxx 50 index gekocht heeft. Komt de crash niet, dan is er een miljard dollar weg. Zou iemand zo'n risico willen lopen zonder voorkennis?
Nu is alleen de vraag wie is die gokker, en welke voorkennis heeft hij.
Hij kan alleen winst maken als er een 9/11 aanslag achtige schrik reactie op de beurs komt. Groot genoeg voor een enorme koersval, maar het moet weer niet zo groot zijn dat heel het financiële bestel en de dollar finaal onderuit gaan.
We zullen het moeten afwachten. De belegger zal al blij met de beurs in Amerika van gisteren geweest zijn. De angsthazen liepen weer voorop.

Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,


maandag, augustus 27, 2007

 

Subprime fall out

In China kwam ook vanochtend weer een bank met de onthulling dat er een miljard aan exposure is richting Subprime leningen. Vorige week waren er al wat andere Chinese banken die hun kluizen aan het schonen waren en er enkele lijken vonden.
Tot nu toe doet het de Chinese beleggers niet veel. De Chinese banken kunnen het zich dus blijkbaar veroorloven om enorme bedragen in Amerika te laten liggen.
Het is feitelijk te gek voor woorden wat er gaande is. Amerika leent zich te pletter, betaalt vervolgens de rente niet en Europa en China betalen de rekening!
Die Chinese en Europese bankiers en de fondsbeheerders die zich hebben laten beetnemen, moeten die zich niet kapotschamen? Ondertussen hebben ze wel topinkomens en wordt er in de banken nog altijd 'mijnheer' (of mevrouw) tegen die %$#$%^* gezegd. Al die premie-inkomens, dus extra premie als er extra winst is, zouden feitelijk moeten worden omgebouwd. Namelijk ook minder loon als er verlies gemaakt wordt. Immers willen ze als werknemer wel ondernemer zijn als er winst is, maar als er (enorme) verliezen gedraaid worden, dan willen en mogen ze slechts 'medewerker' zijn.
Dat is dan ook één van de redenen dat ik als aandeelhouder altijd tegen optieplannen stem. Je kiest namelijk voor het werknemerschap, of je kiest voor het ondernemersschap. Optieplannen zijn een laffe manier om werknemers bij winst te laten winnen, maar verlies voelen ze niets van. Dat is niet juist.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,


 

Wanneer de beste beleggers verkopen

Over strategieën voor de aankoop van aandelen zijn talloze boeken beschikbaar. Over het moment van verkoop daarentegen, is nauwelijks informatie beschikbaar. Terwijl die informatie voor de belegger misschien wel net zo belangrijk is.

Dit is dan ook de reden om eens stil te staan bij een aantal verkoopstrategieën. In dit artikel geven we een bondige weergave van de verkoopstrategieën van een drietal uiterst succesvolle beleggers: Warren Buffett, Joel Greenblatt en Mohnish Pabrai. De uiteenlopende verkoopstrategieën van deze beleggers leveren wellicht een bijdrage voor het aanscherpen van uw eigen verkoopstrategie.

Warren Buffett
Bij het bespreken van verkoopstrategieën is Warren Buffett eigenlijk geen goede kandidaat om mee af te trappen. Buffett’s investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway beschikt namelijk over zoveel vermogen dat zij de grootste moeite hebben om nieuwe posities in te nemen.

Vandaar dat Buffett enkel nieuwe posities aangaat met de intentie ze voor altijd aan te houden. Overigens geen verkeerde intentie, aangezien daarmee het aankoopbeleid verder aangescherpt wordt.

Aangekochte aandelen worden, bij wijze van spreken, voor 'altijd en eeuwig' in portefeuille gehouden. Op overgewaardeerde aandelen in portefeuille zal daardoor jarenlang nauwelijks rendement gemaakt worden. Voor de belegger met een kleinere investeringsportefeuille lijken daarom betere verkoopstrategieën beschikbaar.

Joel Greenblatt
De uiterst succesvolle value-belegger Joel Greenblatt werd slechts enige jaren geleden bekend bij een groter publiek met de publicatie van zijn werk 'The Little Book That Beats The Market'. In dit boek bespreekt Greenblatt een uiterst simpele beleggingsstrategie die in een periode van 20 jaar jaarlijks gemiddeld meer dan 30% rendement heeft opgeleverd.

De strategie bestaat eruit relatief goede aandelen (bedrijven) aan te schaffen, wanneer die relatief laag gewaardeerd zijn. De achterliggende gedachte daarbij is dat de relatieve onderwaardering op termijn zal ophouden te bestaan.

Greenblatt adviseert daarbij een wat groter aantal aandelen in portefeuille te houden, om daarmee het effect van individuele aandelen op de totale portefeuille beperkt te houden. Omdat het vinden van goede verkoopmomenten voor menigeen erg lastig is, raadt Greenblatt aan aandelen simpelweg na exact één jaar te verkopen, en te vervangen door andere, relatief
ondergewaardeerde aandelen.

Deze verkoopstrategie voorkomt extra werk en onzekerheid en biedt een eenduidig antwoord op het moment van verkoop. Of deze verkoopstrategie de meest gunstige verkooppunten biedt valt te bezien, vooral voor beleggers die bereid zijn de nodige inspanning te leveren.

Mohnish Pabrai
Pabrai is een nog relatief onbekende value-belegger, hoewel zijn resultaten al jarenlang indrukwekkend zijn. Zijn recent verschenen werk 'The Dhandho Investor' is eigenlijk essentiële kost voor iedere beleggers die zijn visie op beleggen verder wil aanscherpen.

Wat Pabrai doet is het volgende: hij tracht allereerst een bedrijf zo goed mogelijk te waarderen, om daarmee een zo correct mogelijk beeld van de intrinsieke waarde te krijgen. Vanaf 40% onderwaardering schaft Pabrai aandelen aan. Vanaf een niveau van 90% van de door hem berekende intrinsieke waarde, worden aandelen verkocht.

Pabrai mist daarmee vanzelfsprekend vaak de absolute topkoersen, maar beschikt met deze strategie wel over een duidelijke verkoopstrategie. Het kan daarbij zijn dat hij aandelen jarenlang in portefeuille houdt, maar ook dat hij stukken al na enige maanden verkoopt, wanneer de beurskoers in korte tijd flink is opgelopen.

In dit artikel zijn de verkoopstrategieën van een drietal uiterst succesvolle value-beleggers bondig besproken. Allen houden een eigen verkoopstrategie aan. Uiteenlopende strategieën die u wellicht kunnen helpen uw eigen verkoopstrategie aan te scherpen. Want, het hebben van een goede verkoopstrategie is wellicht net zo belangrijk als het hebben van een goede
strategie bij de aankoop van aandelen!

***

Dit artikel is beschikbaar gesteld door Hendrik Oude Nijhuis, opsteller van het Warren Buffett E-Book. Het Warren Buffett E-Book is gratis aan te vragen via: www.warrenbuffett.nl/aandelen

Labels: , , ,


vrijdag, augustus 24, 2007

 

De hype in China

Er is één ding spotgoedkoop in China en dat is gif. Je kan het er blijkbaar gratis krijgen en ze zijn er dol op, want ze doen het tegenwoordig overal in. Het is overduidelijk de handtekening van de hype economie in China. Immers, iedereen denkt nu winstgevend zaken te kunnen doen in China. Bij zo'n situatie komen de criminele elementen vanzelf boven drijven. Die willen, door hoekjes af te snijden, ook hun graantje van de hype mee pikken. Het is overal ter wereld hetzelfde, Voor China is het van levensbelang dat deze criminele elementen snel met wortel en al uit de economie gesneden worden. Immers is een totaal wantrouwen in Chinese producten funest voor de economische groei van China. Stel toch eens dat de wereld ineens liever producten uit Vietnam dan producten uit China heeft, als zo'n omslag snel komt kan dat enorme consequenties voor de Chinese groei hebben. Ze moeten er nu oppassen, want de schandalen lossen elkaar nu wel heel erg snel af en als het zo erg snel gaat, dan kan alles wel eens op hol slaan.Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,


 

Niet Warren Buffett, maar Bank of Amerika

Tot verrassing van velen is het niet Warren Buffett die een koopje in de subprime leningmarkt opgepakt heeft, maar is het Bank of Amerika dat met een kapitaalinjectie van twee miljard dollar Countrywide van de ondergang redt.
Bank of Amerika heeft daarmee een prima deal, want ze hebben nu convertible gekocht die ze mogen inwisselen tegen 18 dollar. Gisteren stond Countrywide al boven de 21 dollar per aandeel.
Er is wel een restrictie. Als Bank of Amerika kiest voor inwisseling, dan moet ze die aandelen tenminste 18 maanden aanhouden.
Hoewel de problemen bij Countrywide groot zijn, is het ook wel zo dat hun problemen nu wel duidelijk zijn. Het lijkt er dus op dat Bank of Amerika hiermee amper gokt.
Veel gevaarlijker zijn nu banken die nog niet bekendgemaakt hebben welke risico's ze nog lopen. Het is dan ook de vraag hoeveel banken er zijn die nu niets zeggen in de hoop dat het probleem zich vanzelf oplost. Als die zich alsnog niet vanzelf oplossen, komen er dus nog echt heel schrijnende gevallen boven water.
Overigens nog een belangrijk detail... Countrywide was twee weken voor de problemen nog door een belangrijke broker/ratingfirma beoordeeld met een 'buy'. Twee weken later waren ze op een haar na failliet.
Het geeft goed aan hoe weinig de brokers, maar ook de ratingorganisaties feitelijk weten en kunnen beoordelen. Om het wat lullig te stellen, ze gokken feitelijk maar wat, want echt inzicht in de materie hebben ze niet.
Als brokers en ratingorganisaties met honderden analisten al zo falen, op welke gronden moet een particuliere belegger dan besluiten tot koop of verkoop? De vraag roept zich op of het met het falen op zulke niveaus al niet duidelijk is dat beleggen dus blijkbaar echt dobbelen is.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,


donderdag, augustus 23, 2007

 

Beloning Numico CEO 'Extreem'

Minister van Financiën Wouter Bos noemt de vergoeding die de CEO van Numico krijgt extreem, maar wijst erop dat die vergoeding door de aandeelhouders is goedgekeurd. Bij het aantreden van Jan Benink kreeg hij een optiepakket. Na zijn aantreden is het zeer goed gegaan met het bedrijf en daarbij komt dan nog dat Danone een 40% premie op de koers gaf. Dit alles veroorzaakte dat het optie en aandelenpakket van Benink nu 90 miljoen waard is.
- Het is een hoge beloning, maar in dit geval is het bedrijf niet alleen gered, maar hebben de aandeelhouders er ook van geprofiteerd. Immers ook de aandeelhouders hebben gedurende de periode dat Benink CEO was een enorme koerswinst geboekt.
Het lijkt me moeilijk om dit dan af te moeten keuren, al was een beloning van 10 miljoen ook prachtig geweest. De vraag roept zich op of in 2002 iemand gevonden was die bereid was gevonden om het hoogst haalbare te halen en dan hooguit tien miljoen extra te verdienen. Immers is de kans op het nu behaalde 'hoogst denkbare' niet groot. Nu het mooiste scenario is uitgespeeld moeten we niet verbaasd zijn dat de beloning ook enorm is.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , , ,


 

Beurs sentiment en het geheugen

Soms zou je willen dat beleggers en adviseurs gedwongen zouden worden om hun gedachten over de beurs op video vast te leggen. Als de beurs. zoals nu, ineens weer ten goede keert, dan zien we te snel overal de 'zie je wel' scenario's. Dat terwijl die beleggers en adviseurs enkele dagen geleden nog in zak en as zaten en liefst alles direct de deur uitdeden. Iedereen had schuld aan de daling en anderen die er een andere mening op na hielden waren op zijn minst redelijk ondeskundig en stom bezig.
Dan zien we een paar dagen een mooie beurs en achteraf weet iedereen het weer zo mooi. Hoe er enkele dagen eerder over gedacht werd, is vrijwel volledig vergeten.
Slechts enkele beursdagen geleden was de beurs in de gedachten van velen volledig afgeschreven en was iedereen gek die zijn of haar dalende kwaliteits aandelen toch aanhield en hoop hield op betere tijden.

Om u een indruk te geven, twee dagen geleden is er door mij aan de Insider abonnees een koopaanbeveling uitgegaan voor het kopen van negen kwaliteits aandelen! De op één na grootste koopaanbeveling van de service tot nu toe!
Die kwaliteitsaandelen portefeuille ging gisteren enorm in waarde omhoog, mede door enkele aandelen die tussen de 5 en 15% stegen.

Het mooie was, dat de enkele gokfondsen in de GEN portefeuille niet herstelden, terwijl juist de kwaliteitsfondsen de grootste stijgingen lieten zien. Het was dus gisteren mijn 'zie je wel!' moment. Ik geef het toe, dat voelt lekker. De keuze voor kwaliteit, zoals aangegeven door Globalenergynewsletter, maar ook door de collega van StocktradingExpert en Topaandelen, werkt.


Tom Lassing

Labels: , , , ,


woensdag, augustus 22, 2007

 

Personeelstekort in IT sector

Ordina is één van de eersten die het naar buiten moet brengen. Er is een ernstig personeelstekort in de IT sector en het kost winst. Een vreemde zaak omdat er de laatste jaren veel IT werk is uitbesteed aan India, maar daarmee zijn veel werknemers uit de sector het blijkbaar beu geworden en zijn wat anders gaan doen. Ik ben er zelf ook één van vrees ik. Ook ik werkte al meer dan tien jaar geleden voor een bedrijf dat later is overgenomen door Ordina.
Waarom zou je terug gaan naar lange werkdagen, enorme reistijden en veel te weinig vakantiedagen? Ja, een auto van de zaak, maar vervolgens vervloek je de files waar je iedere dag in moet staan.
Het probleem waar Ordina dus mee worstelt, zal zich niet snel oplossen. Je trekt tegenwoordig niet snel een blik met IT'ers open.
Het personeelstekort raakt Ordina al in de cijfers en dat terwijl dit bedrijf nog één van de meest fatsoenlijke werkgevers is.
Het aandeel Ordina verloor gisteren intraday een ruime 8% aan waarde. Een stevig verlies, maar zoals beleggers wel weten, een slecht bericht komt zelden alleen. Het lijkt niet zo verstandig te wachten op het volgende slechte bericht.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

Labels: , , , , ,


 

Warren Buffett op koopjesjacht

De geruchten gaan in Amerika dat Warren Buffett nu in de hypothekenmarkt aan het zoeken is naar bedrijven die het water tot aan de lippen staat. Als het bloed door de straten loopt moet je als slimme belegger kopen. Warren Buffett weet als geen ander dat je goede bedrijven moet oppakken als niemand anders ze wil. Nu is de vraag of de bijna omgevallen hypotheken bedrijven 'goede bedrijven' zijn, maar Warren heeft genoeg deskundigen in huis om er snel goede bedrijven van te kunnen maken. Als de prijs dus maar laag genoeg is mag het ombouwen van die bedrijven wat kosten.
Buffett kennende zal hij de huidige eigenaren een heel scherpe prijs aanbieden. Hij is daarbij nooit erg vrijgevig geweest.
Hoeft hij ook niet te zijn, want niemand anders wil deze bedrijven op dit moment uit de stront trekken. Het is dus 'take it or leave it'.
Warren Buffett geeft beleggers prima voorbeelden van hoe je moet beleggen, maar hij is door particulieren nooit volledig te volgen. Dat feit moeten we ook onder ogen zien. Wij kunnen immers nooit een bedrijf onder druk zetten om tegen nog lagere koersen de aandelen te leveren.


Tom Lassing

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


 

Middelen

In de beleggingsliteratuur zijn de deskundigen er nog niet uit of 'middelen' een goede methode is. Ik ben er zelf wel uit, het is onder scherpe voorwaarden een fantastische methode. Stel, u heeft een bewuste keuze gemaakt voor de aandelen van een prachtig winstgevend bedrijf. Stel dat andere beleggers vanwege het algemene marktsentiment dit aandeel nog verder in prijs omlaagdrukken.
De koers daalt puur omdat de beurs even slecht sentiment kent, maar 100% niet omdat er iets met het bedrijf zou zijn.
Wat is er dan op tegen om tegen die lagere koersen extra aandelen op te pakken en dus in feite 'te middelen'?
Wie dat op die manier doet, die is in mijn ogen heel goed bezig.
Wat u NIET moet doen, is 'zomaar' een aandeel kopen en dan constateren dat het bedrijf slechter dan verwacht loopt, waarna de aandelen dalen. Als u dan bijkoopt, dan koopt u op de lagere koers in feite net zo duur bij, want de waardering is terecht lager geworden. Dat is dan dus niet middelen, maar het is goed geld naar een slecht aandeel brengen. Dat is een puur stomme methodiek.
Ik hoop dat ik hiermee goed heb kunnen aangeven wanneer middelen een slimme strategie is.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


dinsdag, augustus 21, 2007

 

KFN haalt 230 miljoen op

KKR Financial Holdings (KFN) heeft het ondanks het zwakke klimaat toch voor elkaar om bij zeven fondsen in taal 230 miljoen los te peuteren. Die zeven fondsen fondsen hebben in totaal 16.000 nieuwe aandelen afgenomen. Ze betaalden gemiddeld 14,4 per aandeel.
Het is nu de bedoeling om nog eens 270 miljoen op te gaan halen via een claimemissie bij de andere aandeelhouders.
Met die halve miljard wil KFN de balans versterken en in feite genoeg geld hebben om koopjes op te pakken. Immers is dit het moment om met een zak met geld de koopjes op te pakken.
Ik ga daarom de Insider Abonnees van de Global Energy Newsletter later vandaag ook een Insider Alert van die strekking toesturen, net zoals Jack Hoogland gisteren zijn abonnees een tussenrapport heeft gestuurd met daarin drie aandelen, waarvan twee die nu zelfs onder de intrinsieke waarde noteren. Dit soort buitenkansjes zijn er niet veel. Ze ontstaan omdat beleggers 'alles' de deur uitdoen en in de paniek niet meer kijken naar wat ze eigenlijk met het waswater wegspoelen. In die verkoopmanie zien maar weinig beleggers de pareltjes nog liggen. Het gaat er niet om dat 'alles' gekocht wordt, verre van dat. Het gaat erom dat u de laagst gewaardeerde kwaliteitsaandelen nu koopt. Die kans is er nu


Tom Lassing

www.beursbox.nl

Labels: , , , , , ,


 

The wealth of nations

Adam Smith is zover mij bekend de eerste, maar hoe dan ook de bekendste schrijver uit de 18e eeuw, die de toenmalige economie beschreef. Een verplicht nummer in heel wat studierichtingen, waar het dan ook als 'verplicht nummer' gelezen wordt. Heel jammer, want het is een klassieker die heel goed weergeeft hoe de Westerse economie eruit zag voordat we het sociale vangnet gebouwd hadden. Het verdient meer dan een verplicht nummer te zijn.
Waarom verdienen juristen meer dan metselaars, waarom vond Adam Smith dat de provincie Holland in zijn tijd de meest volwassen economie ter wereld was? En mijn vraag is dan weer, wat is er misgegaan, want nu zijn we binnen de Westerse economieën totaal niet leidend meer. Zou het Sociale Netwerk ons misschien afgestompt hebben? Zijn we 'lui' geworden? Immers, loon krijgen we toch wel en als dat niet meer komt, dan komt de uitkering wel? Toon was ondernemersschap een eer, nu zijn ondernemers vanuit regering en ambtenaren bezien alleen melkkoeien die toch te veel verdienen en dus gemolken mogen worden.
In 1775 zag Adam al dat vooral arme mensen hun kansen op geluk veel te hoog inschatten. Zo waren loterijen heel populair. Een flink deel van wat men 'overhield' na de kosten, ging op aan loterijkaartjes die de hoop geven op veel rijkdom. Dat men dat geld beter voor zich had laten werken door het te investeren, dat kwam ook toen in het arme deel van de bevolking bij niemand op. Dat terwijl de maandelijkse bedragen jaar over jaar bij elkaar een enorm vermogen besloegen.
Nu ik het boek weer lees, zie ik dat in wezen de mens niet zo veel veranderd is. We zijn alleen enorm veel voorzichtiger geworden. Toen verzekerde vrijwel niemand zich nog, nu doen we geen stap buiten de deur zonder ons te verzekeren. We zijn immers doodsbang voor risico's geworden.
Als u het boek nog heeft vanuit een studie, lees het dan nog eens, maar nu voor de lol. U zal zien dat u er nog heel veel van waarde uit kunt halen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


maandag, augustus 20, 2007

 

Moet ik nu (bij)kopen?

Dit is de vraag die mij de afgelopen dagen het meeste gesteld is.
Mijn antwoord is "Ja', maar met mate en alleen in kwaliteit!
U moet immers laag kopen en hoog verkopen. We weten echter vooraf niet wat laag is, maar we weten nu wel wat hoog was!
Immers, we kennen de koersen van drie weken geleden. Als een aandeel toen een K/W van 10 had en een koers van 40. Dat terwijl het ook nog eens 40% per jaar groeit, en dat aandeel is terug naar 30, dan weet u gewoon zeker dat u nu niet te duur koopt.
U moet echter de koers van morgen kunnen loslaten zodra u vandaag gekocht heeft.
U heeft de wetenschap dat u met een K/W van nog geen 8 en een fantastisch groeiende onderneming te maken heeft en u moet dan als investeerder gaan denken en niet als trader. Laat u niet gek maken door de financiële sector, die u niet voor niets zoveel nieuws en koersen verstrekt. Hoe meer u aan informatie krijgt, des te sneller zult u handelen. Handel is hun winst.
Het bewijs ligt er al jaren dat veel handelen en het reageren op nieuws een slechte zaak voor het rendement is. Durf dus vanaf nu met vertrouwen te beleggen en durf te stellen dat u zich geen zorgen maakt over de koers van morgen.

Tom Lassing
www.globalenergynewsletter.nl

Labels: , , , , , ,


 

Wellis Wilder methode

Jan van Gemeren, analist bij GannTrader is een van de weinige analisten die duidelijk vooraf de huidige daling voorspelde. Hij publiceerde op 10 juli een artikel waarin hij voorspelde dat de aandelenmarkten vanaf eind juli een forse daling van 1 -3 maanden zouden inzetten.
GannTrader is uitgever van het populaire wekelijkse analyserapport GannTrader Market Analysis (21 pagina’s). Sinds kort geven zij ook een nieuw wekelijks analyse rapport uit, GannTrader Astro (10 pagina’s) met het accent op financiële astrologie. De astrologie analyses worden gecombineerd met cycli analyse volgens de Delta methode van Wellis Wilder. Iedere week ontvangt u een duidelijke routemap van het te verwachten koersverloop met data van potentiële omkeerpunten.
Ter introductie biedt GannTrader u nu een combinatie abonnement tot 1 januari 2008 aan voor slecht 99 Euro (Dit is een korting van 50%). Via onderstaande link kunt u meer informatie lezen en inschrijven op deze unieke aanbieding.
http://www.ganntrader.nl/gt_market_analysis.htm

Labels: , , , ,


vrijdag, augustus 17, 2007

 

Beurs Sentiment

Sentiment op de beurs is een raar ding. Waren beleggers tot twee weken geleden bereid om, zonder er een tweede keer over na te denken, aandelen te kopen van bedrijven met een K/W van 50 of meer, nu worden zelfs aandelen met een trailing K/W van onder de 5 in de uitverkoop gedaan! Eén aandeel in de Global Energy Newsletter heeft nu een trailing K/W van 2,5! Nergens in Europa zult u zo'n goedkoop aandeel aantreffen! Gaat dat aandeel op termijn meer waard worden? Als ik de verkopers moet geloven, is dit bedrijf blijkbaar bijna failliet... Alleen hun omzet groeit 40%+ per kwartaal en ze maken miljoenen dollars... oeps... letterlijk miljarden(!)dollars aan winst. Het aandeel dook gisteren intraday meer dan 14% omlaag. Wie is er hier gek?
Beleggers en de financiële pers zien midden in de daling alleen nog maar een mogelijke verdere daling en menig belegger neemt volkomen onzeker gemaakt het zekere voor het onzekere en verkoopt tegen elke prijs.
Verkopen in een structureel dalende markt is natuurlijk op zich geen slecht idee, maar wanneer is het een structurele daling en moet je dan ALLE soorten aandelen verkopen? Het is namelijk sterk de vraag wanneer de verkopende belegger weer durft in te stappen.
Wie nu uitstapt en pas als de koersen weer hoger dan bij de uitstap staan, weer instapt, die heeft straks verloren.
Ik blijf daarom hameren op het succes van Warren Buffett. Hij werd rijk door voor een goede prijs kwalitatief hoogstaande aandelen te kopen en ze daarna vast te houden, wat de beurs ook deed.
Dit vraagt van de beleggers drie belangrijke zaken...
1. Tegen welke waardering kocht u aandelen
2. Heeft u alleen kwaliteit in huis
3. Heeft u de rechte rug om ze ook vast te houden.
Een andere vraag waarmee u zich nu moet bezighouden is de vraag of deze beursdaling het einde is van de wereldwijde economische groei.
Is dit het einde van de groei van China, is dit het einde van de toenemende vraag naar energie?


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , , ,


 

Als een groen baken in een zee van rood

Gisteren werden op het laagste punt in Amerika de koersen van vrijwel alle aandelen zwaar in rood geschreven. De procenten verlies vielen een ieder links en rechts om de oren.
Toch was er één belangrijk aandeel hoger. Op een wel heel mooie manier was dat ene aandeel bijna uitdagend naar de andere aandelen en naar beleggers aan het tonen dat er toch een manier is om redelijk buiten schot te blijven.
Dat ene aandeel was gisteren Berkshire Hathaway, het bedrijf van Warren Buffett.
Het stond bijna twee procent hoger in een beurs die alle vaste grond kwijt leek te zijn.
Een veel slechter sentiment leek haast niet mogelijk en op CNBC hadden ze het al over een sentiment dat je gemiddeld slechts één keer in de tien jaar ziet.
Op dat moment herkennen en erkennen beleggers wel de waarde van de kwaliteit van Warren Buffett, getuige de waardestijging die Berkshire Hathaway ten deel viel. Het was als een eerbetoon aan de man die ons allemaal kan leren wat beleggen is. Een man die gisteren waarschijnlijk niet veel zal hebben meegekregen van de dalingen op de beurzen. De reden? Het interesseert hem helemaal niets! En zo zouden u en ik er ook naar moeten kijken.
Laat speculanten maar speculeren, maar als wij echt beleggen en echt beleggers willen zijn, dan is de indexstand niet van belang.
Weet u overigens waar Warren Buffett de laatste tijd honderden miljoenen dollar aan het beleggen blijkt te zijn? (Met dank aan www.beleggingstips.com)
- Toevallig net in de hoek waar ik enige tijd geleden ook van aangaf dat ik er in aan het beleggen ben, namelijk de bankensector in Amerika!
Ik heb zijn manier van denken al redelijk door, nu nog rustig werken aan de uitbouw van mijn vermogen.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl

Labels: , , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours?