donderdag, januari 05, 2006

 

Google PC geruchten nemen toe

Deze week opnieuw geruchten over een Google PC die in de maak zou zijn!
Google zou een zeer goedkope PC in de markt willen zetten met een Google operating system in plaats van Windows dat we nu massaal op onze PC hebben.
De PC's zouden in Amerika via supermarkten als Walmart aan de man gebracht gaan worden en zouden Google Cubes gaan heten.
Of het waar is weet momenteel nog niemand buiten Google zeker, maar dat het nu al een schokgolf door de markt veroorzaakt, is al wel duidelijk. Als hier inderdaad een werkbare PC uit voortkomt, tegen een veel lagere prijs als een huidige PC kost, met de snelheid en hanteerbaarheid die vergelijkbaar is met Windows en Apple, dan heeft Google de kans om hier in één klap marktleider Microsoft een enorm blauw oog te slaan. Microsoft, dat met 40 miljard op de bank nog altijd woekerprijzen vraagt voor haar producten.
Alleen al voor de concurrentie zouden veel consumenten een goed alternatief op Windows graag verwelkomen. Linux is voor het grote publiek tot nu toe te 'eng' gebleken. Ten onrechte, maar dat beeld is niet makkelijk te veranderen. Consumenten willen en hebben recht op iets dat af is en werkt. Linux is zo ver al voor computeraars die niets geks met de PC willen, maar het beeld bij Linux blijft er één van nerds die zelf hun operating system in elkaar solderen.
Het is niet makkelijk te bevatten dat een PC zoveel moeilijker is dan bijvoorbeeld een videorecorder. Het net zo onbegrijpelijk dat je een videorecorder altijd aan het werk krijgt, maar dat je bij een PC er ineens ook een operating systeem los bij moet kopen. Ik blijf dat vinden als zou je een auto kopen waarna de verkoper vraagt of je er ook een motor in wilt hebben?
Het idee alleen al dat Google een complete PC zou willen brengen, inclusief een goed werkend operating systeem maakt al dat we over heel de wereld lovende woorden horen. Daarbij zijn het nog altijd nog slechts geruchten, maar commercieel kan het nu al niet meer stuk. Het enige probleem is nu nog... Hoe maak je een foutloos operating system? Microsoft is het in 25 jaar nog nooit gelukt. Waarom zou het dan Google wel lukken?

We kunnen hoogst gokken naar hoe die Google PC er uit komt te zien. Mij lijkt het toe dat zo'n PC er meer uitziet als een Sun NetwerkPC dan dat het een PC is zoals we nu kennen. Bij een NetwerkPC heeft Google veel minder last van software die consumenten installeren en die het systeem instabiel maken. Of consumenten al klaar zouden zijn voor een NetwerkPC vraag ik me wel hardop af. Daar ontstaat dan net zoiets als met Linux. Het beeld erover is namelijk niet zo positief. Nog altijd wil iedereen liever zelf de software kopen in plaats van deze te huren. Dat de meeste PC gebruikers niet meer gebruiken dan de office-toepassingen, de internet mogelijkheden en wat foto en film mogelijkheden doet daar weinig aan af. Tot op heden wil de consument niet afhankelijk zijn van een leverancier die hem toegang tot de toepassingen geeft. Massaal hebben we liever de software zelf in huis op de eigen PC. Dat voelt zo veilig en eigen aan.

Dat Google met iets bezig is, dat is zeker, de rest is speculatie. Hardnekkige speculatie, maar het blijft echt de vraag wat er nu daadwerkelijk gaat komen en op welke termijn dat gaat komen.
Google blijft daarmee als bedrijf interessant, maar het aandeel is bijzonder ver op de muziek vooruit gelopen. Terugkijkend had Microsoft ook twintig jaar lang een K/W die nergens op sloeg, maar moet je als belegger die gok nemen?
Persoonlijk doe ik het niet.


Tom Lassing

www.beursbox.nl

www.beursblogger.nl
<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?