Beursbox

Bitcoin staat voor een enorme val

 Gepubliceerd door op 29 november 2013 om 07:55
nov 292013
 

De Bitcoin waarde is deze week boven de $1000 per Bitcoin gekomen en iedere bezitter is nu razend enthousiast.
Gelijk hebben ze… tot nu.
Ik vrees echter dat er een enorme waardedaling aan zit te komen. U moet denken aan een val van 90% of meer.

De reden daarvoor is pertinent geen technische. Technisch zit het verhaal goed in elkaar. Ook de fraude van de oprichter, die voor zichzelf tot misschien wel meer dan 40% van de Bitcoins gereserveerd heeft is blijkbaar geen probleem. Niet veel mensen hebben er blijkbaar een probleem mee. “Bewezen” kan worden dat in ieder geval 1,2 miljoen Bitcoins die hij creëerde tot voor kort nooit verhandeld werden. Het eerste blok Bitcoins was 1,6 miljoen groot. 0,4 miljoen daarvan zijn direct in omloop gekomen. Verwacht mag worden dat hij daarna zelf ook is blijven minen. Dat maakt het mogelijk dat hij mogelijk tot wel 40% van de Bitcoins die nu in omloop zijn tot leven heeft gebracht. Daarmee moet hij een extreem groot bedrag bij elkaar gescharreld hebben.
Nu is het aardige, we weten simpelweg niet of Satoshi Nakamoto een enkele persoon, een groep personen of misschien zelfs een overheidsdienst is.
Maar dit alles is nog altijd niet de reden dat de waarde van Bitcoins met meer dan 90% zal dalen…
Ook het feit dat het creëren van Bitcoins enorme hoeveelheden energie slurpt is niet de reden voor de val. Wel is het een heel ernstige zaak. We ‘zien’ hoeveel het verkrijgen van goud kost, omdat ze de schade aan de aarde zien. De creatie van Bitcoins is net zo schadelijk, omdat het een enorme rekenkracht vraagt en daarmee energie slurpt op een manier die we ons amper kunnen indenken. Helaas heeft dit deel van de medaille nog weinig aandacht gekregen. Het is echter wel een ernstige zaak.
Maar wat is dan de reden voor de val?
Die reden is overheids ingrijpen.
Op dit moment is 62% van de bitcoins in omloop in Chinese handen. Eerder liet China een virtuele munt verdwijnen door haar te verbieden. De Chinese overheid heeft als één van de weinige overheden in de wereld nog de macht om zonder lastige inspraak van bewoners keiharde beslissingen te nemen en ook af te dwingen.
Als de Chinese regering besluit tot een verbod op bitcoins, en ik denk dat ze dat gaat doen, dan valt 62% van de klantenbasis weg. Niet alleen dat, het zou heel de bitcoin community een enorme klap geven en iedereen zal naar de uitgang rennen.
De koers gaat dan 90% terug. Dat is geen voorspelling, dat is een bijna wiskundige zekerheid.